Gezondheid29 jul '22 14:41Aangepast op 29 jul '22 17:27

Vanaf half september herhaalprik corona voor 12-plussers

Auteur: ANP

Naar verwachting kan vanaf half september iedereen boven de 12 jaar een herhaalprik tegen het coronavirus krijgen, dat schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Eerst zijn zorgmedewerkers met patiëntencontact en mensen met een verhoogd medisch risico aan de beurt en daarna mag de rest.

Image
(ANP / Rob Engelaar)

Lees ook | Grootste daling van aantal coronagevallen sinds begin mei

Volgens Kuipers is de herhaalprik nodig om de bescherming tegen de ziekte en sterfte niet te laten verminderen. Het kabinet houdt rekening met een nieuwe coronagolf in het najaar. Kans bestaat dat er met een geüpdatet vaccin wordt geprikt, als blijkt dat deze beter beschermt dan de huidige vaccins. Deze prik moet eerst nog geregistreerd worden door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

'Het is voor de risicogroepen alweer even geleden dat zij gevaccineerd zijn', zegt immunoloog in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Maar deze herhaalprik is volgens hem nog belangrijker om een andere reden. 'We hebben nu omikron en die variant ziet er op een aantal vlakken toch flink anders uit dan het virus waartegen we oorspronkelijk gevaccineerd zijn. Het geüpdatet vaccin werkt ook voor omikron.'

Advies OMT

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet over te gaan tot een volgende vaccinatieronde. Een toename van het aantal infecties kan druk op de zorg veroorzaken en ook zorgen voor ontwrichting op andere plekken in de samenleving.

Of met de herhaalprik een coronagolf in de toekomst voorkomen wordt, vindt Rijkers moeilijk te zeggen. 'Als er geen nieuwe grote varianten opduiken, denk ik dat het met een herhaalprik goed afgedekt kan worden. Maar als er na omikron een hele ziekmakende variant komt, dan kan het nog wel eens moeilijk worden in het najaar en in de winter.'

Voor 60-plussers is het mogelijk al de vijfde coronaprik te halen. Eerst kregen zij de gewone serie van het vaccin, die meestal bestond uit twee prikken. Daarna kwamen zij in aanmerking voor een boosterprik en voor een zogenoemde herhaalprik.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen