Gezondheid17 aug '22 12:10

'Vrije artsenkeuze toch ingeperkt'

Auteur: ANP

Het kabinet wil de keuzevrijheid voor patiënten inperken. Zij worden verplicht naar een zorgverlener te gaan met wie hun zorgverzekeraar een contract heeft. Kiezen ze toch een andere arts of wijkverpleger, dan moeten ze een groot deel van de rekening zelf betalen. Dit staat volgens de Volkskrant in een concept van het Integraal Zorgakkoord (IZA) dat aan zorgorganisaties is voorgelegd.

(Unsplash)

Het is de bedoeling dat er op Prinsjesdag een akkoord ligt dat is verwerkt in de begroting 2023. De zorgorganisaties kunnen nu reageren op het stuk en aanpassingen voorstellen.

Het IZA wil een reorganisatie van de zorg, met als uitgangspunten dat zorgverleners meer samenwerken en de zorg dicht bij de patiënt beschikbaar is.

Een patiënt die nu naar een zorgverlener gaat zonder contract met zijn zorgverzekeraar, krijgt toch een deel van de rekening vergoed. Bij een zogeheten naturapolis ligt die vergoeding rond de 75 procent, bij een voordeliger budgetpolis kan dat lager zijn. Alleen de duurdere restitutiepolis vergoedt altijd alle zorg die onder de polis valt.

Eerder plan sneuvelde

Het schrappen van de vergoedingsverplichting bij natura- en budgetpolissen wordt het afschaffen van de 'vrije artsenkeuze' genoemd. In 2014 sneuvelde een wetsvoorstel van oud-minister Edith Schippers daartoe in de Eerste Kamer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen