Gezondheid2 sep '22 11:45

Weinig zorgen om nieuwe coronagolf: 'Immuniteit is omhoog gegaan'

Auteur: BNR Webredactie

Met het begin van de meteorologische herfst is normaal gesproken ook het griepseizoen in aantocht. De vraag rijst dan ook of er een mogelijke coronagolf in aantocht is. Marjolein Kikkert, moleculair viroloog aan het LUMC in Leiden, heeft weinig zorgen. 'Het is altijd onvoorspelbaar, maar de situatie is anders dan vorig jaar. We hebben een jaar gehad dat de immuniteit tegen het virus, in al zijn varianten, omhoog is gegaan.'

Dat is mede te danken aan alle vaccinatierondes die er zijn geweest en waar een groot animo voor was. 'Heel veel mensen hebben het ook nog gehad. Met zowel vaccinatie als besmettingen, betekent het dat de hele populatie relatief goed beschermd is tegen wat er aan komt.'

Met het begin van de meteorologische herfst is normaal gesproken ook het griepseizoen in aantocht. De vraag rijst dan ook of er een mogelijke coronagolf in aantocht is.
Met het begin van de meteorologische herfst is normaal gesproken ook het griepseizoen in aantocht. De vraag rijst dan ook of er een mogelijke coronagolf in aantocht is. (ANP / Werry Crone)

Toch is er weer een nieuwe vaccinatieronde aangekondigd. 'Dat komt omdat de immuniteit in de loop van de tijd weer omlaag gaat. Stel je bent eerder besmet geweest, dan is het na drie a vier maanden makkelijker om weer besmet te worden. Als dan weer veel mensen het virus krijgen, heb je toch weer een probleem', zo legt Kikkert uit.

Nieuwe vaccinaties

'De boosters helpen dus om de antilichamen en de immuniteit weer een boost te geven', aldus Kikkert. En de boosters die dit najaar gebruikt gaan worden, zijn voornamelijk de nieuwe versies die gemaakt zijn om tegen de omikronvariant te beschermen.

De Europese medicijnwaakhond EMA heeft ter voorbereiding daarom de nieuwe vaccinaties van Pfizer en Moderna al goedgekeurd voor gebruik. Alleen de Europese Commissie moet nog een definitieve 'go' geven, voordat de vaccins ingezet mogen worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen