Gezondheid6 sep '22 12:27

Zorg in de problemen, steeds minder rendement verwacht

Auteur: BNR Webredactie

Zorginstellingen hebben afgelopen jaar het rendement vergroot van 1,6 naar 1,9 procent, toch blijkt uit de jaarlijkse barometer Nederlandse Gezondheidszorg van accountantskantoor EY dat de marge op de omzet voor het eerst onder de 7 procent duikt. Ralph Poulssen, partner bij EY, maakt zich zorgen over de toekomst. 'Het is zeker geen goed nieuws.'

Uit de 760 instellingen die EY heeft gecheckt komt naar voren dat hoewel het rendement goed is, de statistieken rondom het personeel er slecht bij staan. Zo is sinds 2017 het verzuim opgelopen van 5,8 procent naar 7,3 procent, mede door de coronapandemie. 'Het is zeker geen goed nieuws', zegt de EY-partner.

De regisserende rol van de overheid

Door het verzuim, samen met het personeelstekort en het tekort aan medische grondstoffen, ontstaan er ook nog achterstanden in de zorg. Meer financiële middelen en meer regie vanuit de overheid kunnen oplossingen zijn om de 'zorgvragen te beteugelen', zo denkt EY.

Uit de 760 instellingen die EY heeft gecheckt komt er naar voren dat hoewel het rendement goed is, de statistieken rondom personeel er slecht bij staan.
Uit de 760 instellingen die EY heeft gecheckt komt er naar voren dat hoewel het rendement goed is, de statistieken rondom personeel er slecht bij staan. (ANP / Flip Franssen)

Inflatie, hogere energiekosten en hoge bouwkosten zijn extra tegenvallers waarmee ook de zorg te maken gaat krijgen. 'De buffers die zijn aangelegd door de instellingen zijn niet genoeg voor het dekken van de stijgende kosten', volgens Poulssen.

Er ligt een integraal zorgakkoord op de plank om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Dit plan geeft een beeld, maar is zeker nog geen oplossing, stelt Poulssen.

Lees ook| Gommers: 'Het kabinet wil na de pandemie niet investeren in zorg'

Verschillen tussen instellingen

Toch gaat het niet overal slecht: 'uitzonderingen zijn er altijd.' Er kan een andere uitgangspositie zijn of een zorginstelling kan in een andere concurrentieomgeving zitten. Bepaalde bedrijven zijn door de coronasteun juist sterker geworden dan voor de crisis, legt Poulssen uit. Toch is er ook een groep instellingen die als eerste een klap gaat krijgen van de problemen in de zorg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen