Voor Marjolein van Egmond hoogleraar immunologie bij het Amsterdam UMC is het duidelijk dat de herhaling noodzakelijk is. 'We zien altijd een opleving van een virusinfectie in het najaar, dus we verwachten het dat virus weer gaat opleven. En de bescherming van eerdere infecties of vaccinatie neemt langzaam af'.
Daarnaast waren de eerste vaccinaties gericht op een variant die nu niet meer bestaat. 'Dat geeft het risico op toenemende besmettingen en ziekenhuisopnames bij oudere en kwetsbare mensen.' De vaccinaties zijn nu bijgewerkt en beschermen nu beter tegen de omikronvariant.

Lees ook | Ziekenhuizen zien weer meer coronapatiënten
Groepsimmuniteit
Volgens Van Egmond is het daarmee vooral voor die groep van belang dat ze de herhaalprik gaan halen. 'En om te voorkomen dat de samenleving wordt ontwricht, is het belangrijk dat niet teveel mensen tegelijk ziek worden.' Groepsimmuniteit is niet voldoende om dit te voorkomen.
De eerste herhaalprikken tegen het coronavirus worden op maandag 19 september gegeven. De uitnodigingen daarvoor vallen vanaf deze week in de brievenbus. Mensen die in de zorg werken en mensen met een hoog risico om ernstig ziek te worden krijgen voorrang.
Lees ook | Ziekenhuizen weten door corona uitgestelde zorg niet in te halen
Na de zorgmedewerkers en de hoogrisicogroep zijn mensen aan de beurt die jonger dan 60 zijn en jaarlijks een griepprik krijgen. Zij krijgen vanaf begin oktober een uitnodiging via hun huisarts. Wanneer de rest van de bevolking kan worden gevaccineerd is nog niet bekend.