Gezondheid13 sep '22 10:27Aangepast op 19 sep '22 10:52

Huisartsen verwerpen zorgakkoord

Auteur: Mark van Harreveld

Zowel zorgorganisatiebranche ActiZ als de Landelijke Huisartsen Vereniging wijzen het voorgestelde zorgakkoord af. 'We missen concrete afspraken waardoor huisartsen het gevoel krijgen geen lucht meer te hebben,' zegt vice-voorzitter Aard Verdaasdonk van de Landelijke Huisartsen Vereniging LHV.

Huisartsen op het Malieveld, tijdens een demonstratie van huisartsen tegen de hoge werkdruk
Huisartsen op het Malieveld, tijdens een demonstratie van huisartsen tegen de hoge werkdruk (ANP / ANP / Bart Maat)

Lees ook | Patiëntenfederatie Nederland stemt in met zorgakkoord

Volgens Verdaasdonk is er een 'stapeling van zorg die we als huisartsen op ons af zien komen' en hebben de huisartsen 'onvoldoende zicht dat het akkoord die zorgen wegneemt. Er staan weliswaar goede afspraken in, maar over de uitvoering ervan hebben we te weinig concrete garanties. We hebben dan ook 'nee, tenzij' gezegd'.

Kern van het probleem is dat huisartsen onvoldoende tijd hebben voor hun patiënten zodat ze 'de vraag achter de vraag van de patiënt kunnen achterhalen en zo de juiste zorg kunnen leveren'. Waardoor de zorg ook voor de maatschappij goed betaalbaar blijft. Er zijn volgens Verdaasdonk genoeg pilots geweest 'die hebben bewezen dat meer tijd voor de patiënt tot betere resultaten leidt'.

Lees ook | Weinig steun voor Zorgakkoord, ministers houden hoop

Onder druk afspraken gemaakt

Wat er volgens Verdaasdonk mis ging bij de totstandkoming van het akkoord? Dat het rond moest zijn voor Prinsjesdag en er daardoor onder druk afspraken gemaakt zijn. Weliswaar met de beste intenties, maar volgens Verdaasdonk is het 'soms lastig voor partijen om over de eigen schaduw heen te stappen en in de breedte te kijken'.

In het verleden hebben artsen, overheid en verzekeraars al akkoorden gesloten, in de uitwerking van die akkoorden is veel mis gegaan. 'Het gebrek aan vertrouwen is toen ontstaan.'

Lees ook | Verpleegkundigen steunen zorgakkoord niet

Lees ook | Sector ondertekent zorgakkoord, zonder huisartsen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen