Gezondheid13 sep '22 13:25Aangepast op 16 sep '22 15:14

Ministerie: partijen moeten opnieuw om tafel voor zorgakkoord

Auteurs: ANP en Joëlle Baelde

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de zorgorganisaties die betrokken zijn bij het opstellen van het Integraal Zorgakkoord gevraagd om vandaag opnieuw met elkaar te praten. Een aantal belangrijke zorgpartijen wil het akkoord (nog) niet ondertekenen. 'We zijn en blijven intensief met alle betrokken partijen in overleg', zegt een woordvoerder van het ministerie. Of het ministerie er goede hoop op heeft dat het IZA op korte termijn alsnog breed wordt ondertekend, wil de woordvoerder niet zeggen.

Onvoldoende vertrouwen

'Er is veel steun op de inhoud van het akkoord', zegt de woordvoerder. De partijen die nu niet willen tekenen, hebben vooral onvoldoende vertrouwen in naleving van de afspraken. Het ministerie wil verdere vragen - zoals over eventuele gevolgen als er geen extra steun voor het IZA komt - niet beantwoorden.

Onder andere de Landelijke Huisartsen Vereniging wijst het voorgestelde zorgakkoord af.
Onder andere de Landelijke Huisartsen Vereniging wijst het voorgestelde zorgakkoord af. ( ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht)

Niet iedereen gaat tekenen

Zorgminister Ernst Kuipers en minister Conny Helder (Langdurige Zorg) wilden het akkoord voor Prinsjesdag ondertekenen, met alle betrokken zorgpartijen. De huisartsen, verpleegkundigen, Actiz en Zorgthuisnl gaan dat vooralsnog niet doen.

Lees ook | Minister weet niet wanneer zorgakkoord rond is

Het ontbreekt vooral aan vertrouwen in de rol van zorgverzekeraars bij de wijkverpleging, laat Zorgthuisnl, de brancheorganisatie voor kleinere ondernemers in de wijkzorg, weten.

‘Harde afspraken hierover ontbreken in het akkoord’, zegt de organisatie. ‘Zorgverzekeraars hebben de afgelopen jaren geweigerd om binnen de wijkverpleging reële tarieven te betalen. Zo zien zorgaanbieders ieder jaar hun kosten harder stijgen dan hun tarieven, met als resultaat dat het leveren van wijkverpleging financieel niet meer uit kan’, klaagt ze.

Verpleegkundigen

Volgens NU'91, de beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen, zou er in dit akkoord te weinig financiële ruimte zijn om de lonen in de zorg te kunnen verhogen en wordt de werkdruk voor zorgprofessionals niet verlicht.

Lees ook | Verpleegkundigen steunen zorgakkoord niet

Ook steun van huisartsen niet zeker

De Landelijke Huisartsenvereniging vreest daarnaast dat de afspraken dat huisartsen meer tijd voor hun patiënten krijgen en betere tarieven voor zorg in de avonden, nachten en weekenden, niet worden nageleefd. Zij willen hier binnen drie maanden garanties voor. Als die er komen, tekenen ze het akkoord alsnog. De huisartsen zien inhoudelijk namelijk wel positieve punten, maar ‘missen concrete afspraken waardoor huisartsen het gevoel krijgen geen lucht meer te hebben', zegt LHV-vice-voorzitter Aard Verdaasdonk tegen BNR.

Zorgbrancheorganisatie ActiZ tekent het akkoord ook niet. Net zoals de huisartsen twijfelt de organisatie over de hardheid en uitvoerbaarheid van de afspraken.

Lees ook | Patiëntenfederatie Nederland stemt in met zorgakkoord


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen