Gezondheid19 sep '22 06:17Aangepast op 19 sep '22 10:07

Eerste mensen krijgen herhaalvaccinaties Covid

Auteur: ANP

Nu de herfst is begonnen begint een nieuwe vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. De eerste herhaalprikken worden maandag gezet. Mensen die een groot risico lopen om ernstig ziek te worden als ze corona oplopen, mogen eerst. Denk hierbij aan ouderen, bewoners van een zorginstelling en mensen met het syndroom van Down. Ook mensen die in de zorg werken zijn als eersten aan de beurt, om te voorkomen dat de zorg stokt bij een nieuwe golf.

Image
(ANP / ANP / Robin Utrecht)

Later volgt de rest van de bevolking. Iedereen van 12 jaar en ouder die de eerste ronde prikken heeft gehad, de zogenoemde basisserie, kan de herhaalprik krijgen. Dit is ongeveer 80 procent van alle mensen van 12 jaar en ouder. Verspreid over het land zijn er ongeveer honderd vaccinatielocaties waar mensen terechtkunnen.

De mensen die de prik laten zetten, krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. Die zijn in de afgelopen periode aangepast zodat ze beter werken tegen de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. De eerdere vaccins zijn gebaseerd op de eerste versie van het virus, die eind 2019 opdook. Door een paar veranderingen ziet 'omikron' er anders uit.

Lees ook | Herhaalprik moet beschermen tegen nieuwe coronagolf


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen