Gezondheid16 sep '22 13:30Aangepast op 19 sep '22 10:51

Minister weet niet wanneer zorgakkoord rond is

Auteur: ANP

Er is vrijdag opnieuw overleg over een zorgakkoord, maar volgens minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) is het nog onzeker of de partijen er deze dag uitkomen. Hij hoopt in elk geval dat er een zorgakkoord komt, ook als niet alle partijen zich hierbij aansluiten.

Het is ook nog niet zeker of alle betrokkenen vrijdag naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komen om opnieuw te praten over het akkoord. Onder meer ActiZ, waarin organisaties voor ouderenzorg verenigd zijn, en de huisartsen weten nog niet of ze aanschuiven bij het overleg.

Kuipers hoopt dat alle partijen hun handtekening gaan zetten want de 'uitdagingen in de zorg zijn enorm', zei hij voor aanvang van de ministerraad. In het zogenoemde Integraal Zorgakkoord komen afspraken over het betaalbaar en goed houden van de zorg in de toekomst.

Lees ook | Ministerie: partijen moeten opnieuw om tafel voor zorgakkoord

Als een aantal organisaties niet meedoet, wil Kuipers met de overgebleven partijen wel tot een akkoord komen. Hij hoopt dan dat de organisaties die niet hun handtekening willen zetten in elk geval 'inhoudelijk de lijn (van het akkoord) steunen en mee willen inzetten op deze beweging'.

Toch niet vóór Prinsjesdag

Tot dusver zei het ministerie dat het akkoord voor Prinsjesdag komende dinsdag rond moest zijn. Maar de minister was daar vrijdag minder stellig over. 'Ik wil niet op de timing ingaan', aldus Kuipers.

Lees ook | Neveninkomsten artsen maken ziekenhuizen gevoelig voor fraude

Er ligt al wel een akkoord, maar de huisartsen en de wijkzorg hebben deze week aangegeven hiermee niet te kunnen leven. Zij willen concretere toezeggingen van onder meer de zorgverzekeraars over de beloofde investeringen uit het akkoord. Verzekeraars hebben ook in het verleden beloftes gedaan over investeringen, legt een woordvoerder van ActiZ uit. 'Maar inkopers van verzekeraars gingen dan alsnog beknibbelen. Er zit vaak een gat tussen beleid en praktijk.'

Belangenclub voor patiënten in de geestelijke gezondheidszorg MIND heeft ook niet ingestemd met het zorgakkoord. Zo wordt volgens de organisatie de vrije keuze voor een behandelaar ingeperkt. Omdat zulke inhoudelijke punten uit het akkoord niet meer aangepast gaan worden, is MIND vrijdag niet bij de nieuwe gespreksronde, zo liet de organisatie eerder deze week weten.

Lees ook | Sector ondertekent zorgakkoord, zonder huisartsen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen