Gezondheid16 sep '22 19:21

Vakbonden slepen Staat voor rechter om covidfonds zorgmedewerkers

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Vakbonden FNV en CNV stappen naar de rechter om een schadevergoeding af te dwingen voor zorgmedewerkers die long covid hebben opgelopen op de werkvloer. Eerder gaven de vakbonden het kabinet tot uiterlijk 16 september om een dergelijke regeling aan te kondigen.

Kitty Jong
Kitty Jong (ANP / Hollandse Hoogte / Laurens van Putten)

FNV Zorg & Welzijn zegt uit de Kamerbrief van zorgminister Conny Helder op te maken dat zorgmedewerkers op korte termijn niet hoeven te rekenen op een schadevergoeding. Een kort geding tegen de Staat is noodzakelijk, omdat 'de urgentie voor een financiële compensatie voor sommige slachtoffers inmiddels zo hoog is'. De vakbonden vinden dat ze al maanden door het ministere van VWS aan het lijntje zijn gehouden.

Menens

Zo'n twee jaar vragen de vakbonden om financiële compensatie voor de zorgmedewerkers. Vicevoorzitter Kitty Jong van FNV liet in augustus weten dat het inmiddels 'menens' is. 'Onze zorgmedewerkers werden in de eerste maanden zonder bescherming het veld ingestuurd. De Staat is hiervoor verantwoordelijk, en wij denken dat de Staat ook juridisch aansprakelijk is.'

Met name zorgmedewerkers die hun baan zijn kwijtgeraakt door langdurige covid moeten een schadevergoeding krijgen. 'Maar een veel grotere groep heeft last van inkomensverlies, bijvoorbeeld omdat ze minder diensten kunnen oppakken. Eigenlijk moet de vergoeding dus zo ruimhartig als mogelijk is', aldus Jong in augustus.

Lees ook | Een op de acht Nederlanders behoudt langdurig klachten na coronabesmetting


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen