Gezondheid20 sep '22 13:48Aangepast op 21 sep '22 15:11

Biotechbedrijven willen geen kennis delen met ontwikkelingslanden

Auteur: Matthijs Meerman

Pfizer en Moderna staan niet te springen om hun kennis over coronavaccins te delen met ontwikkelingslanden. De World Health Organisation (WHO) is in Zuid-Afrika bezig met een 'hub' die het vaccin van Moderna na probeert te maken. Op dit moment zijn inwoners van lage- en middeninkomenslanden zoals Zuid-Afrika vaak nog niet gevaccineerd tegen corona.

(Rob Engelaar)

Lees ook | Eerste mensen krijgen herhaalvaccinaties Covid

De WHO zet in op de ontwikkeling van nieuwe vaccins, omdat de prijzen die bedrijven als Moderna rekenen vaak erg hoog zijn. Volgens patentjurist en medisch onderzoeker Ellen 't Hoen is er in ontwikkelingslanden grote behoefte om zelf een vaccin te ontwikkelen. 'Rijke landen hebben zichzelf de afgelopen jaren voorin de rij geplaatst om de vaccins op te kopen. Door zelf de productie op te zetten kunnen ontwikkelingslanden zelf hun bevolking van vaccins voorzien.'

Kennis delen

De productie van vaccins zou echter sneller kunnen gaan als bedrijven als Moderna en Pfizer hun kennis delen. Het leek er even op dat Moderna dat ging doen. 'Het is echter nog te vroeg om de vlag uit te hangen', vertelt 't Hoen. 'Wat Moderna nu eigenlijk heeft gezegd is dat ze niet meer in de weg gaan staan, maar niet meer dan dat'.

Op dit moment is de WHO-hub zonder hulp aan het proberen om het Moderna-vaccin na te maken. 'Dit zou alleen een stuk makkelijker gaan als Moderna haar kennis deelt,' zegt 't Hoen. 'De WHO-hub moet nu zelf alle onderzoeken opnieuw uitvoeren om de effectiviteit aan te tonen. Als Moderna mee zou werken, was dit niet nodig'.

Lees ook | BioNTech boekt minder omzet door achterblijvende vaccinverkoop

De WHO heeft in 2020 de 'Covid19 technology access pool' opgezet, waar biotechbedrijven hun kennis over vaccins met elkaar kunnen delen. Hier wordt echter nauwelijks gebruik van gemaakt. Alleen AstraZeneca heeft dit gebruikt. 'Dat vaccin zie je daardoor ook vaker terug in ontwikkelingslanden', aldus 't Hoen.

Nieuw vaccin

Het Zuid-Afrikaanse vaccin is bijna klaar. Ze zijn nu bezig met dierproeven, later worden dit klinische testen voor mensen. Volgens 't Hoen wordt de kennis en de technologie van dit vaccin wél gedeeld. 'Er zijn onder andere bedrijven in Brazilië, India en Argentinië die de capaciteit hebben om dit vaccin te produceren. De WHO kan door deze kennis te delen de technologie op grote schaal inzetten. In het verleden is dit al vaak succesvol geweest.'

Ze pleit ervoor in de toekomst anders om te springen met vaccins waarvan de ontwikkeling met overheidsgeld is gefinancierd. 'Omdat we de vaccins zelf financieren als overheden moeten we afdwingen dat ze de technologie voortaan delen. Daardoor kunnen we veel sneller een hoge vaccinatiegraad bereiken'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen