Gezondheid23 sep '22 18:12

Ebola eist slachtoffers in Oeganda

Auteur: Mark van Harreveld

In het Centraal-Afrikaanse Oeganda zijn vier mensen overleden als gevolg van een ebola-uitbraak. Eerder deze week al maakten de Oegandese autoriteiten al melding van het dodelijke virus. Het gaat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO om het Soedanese ebolavirus. 'Dit is de eerste keer in meer dan tien jaar dat Oeganda een uitbraak van het Soedanese ebolavirus registreert', zegt een hoge WHO-functionaris.

Persconferentie van het Oegandese ministerie van Volksgezondheid in de hoofdstad Kampala
Persconferentie van het Oegandese ministerie van Volksgezondheid in de hoofdstad Kampala (ANP / Xinhua News Agency / Hajarah Nalwadda)

Een functionaris van Oegandese ministerie van Volksgezondheid meldde echter dat het waarschijnlijk om meer doden gaat: 'We hebben ook zeven waarschijnlijke gevallen die stierven vóór de bevestiging van de uitbraak'. Volgens de functionaris is 'patiënt nul' - de eerste patiënt bij wie de ziekte werd vastgesteld - nog niet gevonden, maar lijkt de uitbraak begin september te zijn begonnen 'toen mensen begonnen te sterven' in een klein dorp in het district Mubende in centraal Oeganda.

Er zijn zeven eerdere uitbraken van het Soedanese ebolavirus geweest, waarvan vier in Oeganda en drie in Soedan. In 2021 meldde Oeganda voor het laatst een uitbraak van het Soedanese ebolavirus. In 2019 werd het land ook al geplaagd door een uitbraak, ditmaal van het Zaïrese ebolavirus dat vanuit de naburige Democratische Republiek Congo de grens overstak. Volgens de WHO worden de Oegandese gezondheidsautoriteiten ondersteund met het onderzoek, personeel en materieel.

Lees ook | 'Medicijn tegen ebola binnen handbereik'

Ebola is een zeldzame maar ernstige en zeer besmettelijke hemorragische infectieziekte die in Afrika voorkomt en vaak gepaard gaat met bloedingen in het lichaam. Ebola is alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of door het eten van een besmet dier. de kans op overlijden is groot, in Afrika overlijdt meer dan de helft van de patiënten. Er is geen goede behandeling tegen ebola.

Eponiem

De ziekte ontleent zijn naam aan de rivier Ebola in de Congo, waar het virus voor het eerst in 1976 werd gevonden. In dat jaar waren er uitbraken in Soedan en het toenmalige Zaïre (nu de Democratische Republiek Congo). Ebola veroorzaakte in de jaren daarna meerdere epidemieën in verschillende Afrikaanse landen. Op dit moment bestaan er zes verschillende soorten, waarvan er drie (Bundibugyo, Soedan en Zaïre) eerder grote uitbraken veroorzaakten. Het sterftecijfer van het Soedan-virus varieerde bij eerdere uitbraken van 41 procent tot 100 procent.

Lees ook | Uitbraak dodelijk Marburg-virus in Ghana


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen