Gezondheid27 sep '22 12:30Aangepast op 28 sep '22 17:03

Ernst Kuipers: commentaar waar honden geen brood van lusten

Auteur: Mark van Harreveld

'Het is een grimmige sfeer', zegt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid wanneer hij in BNR's Big Five gevraagd wordt naar de context van zijn ministerschap. Onlangs verstuurde FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen een tweet met een gephotoshopte afbeelding van minister Kuipers die een hakenkruisvlag hijst. 'Dan is iedere subtiliteit en iedere inhoudelijke discussie wat dat betreft ook weg.'

Onlangs verstuurde FvD-Kamerlid Van Houwelingen een tweet met een gephotoshopte afbeelding van minister Kuipers die een hakenkruisvlag hijst.
Onlangs verstuurde FvD-Kamerlid Van Houwelingen een tweet met een gephotoshopte afbeelding van minister Kuipers die een hakenkruisvlag hijst. (ANP / Robin Utrecht)

Die grimmige sfeer komt volgens Kuipers voort uit een combinatie van factoren: 'De problemen waar veel mensen mee geconfronteerd worden zijn ook heel groot. We hebben twee jaar corona gehad wat een enorme impact had voor iedereen. Daar komt vervolgens een oorlog in Oekraïne overheen met alle impact die dat heeft. Dat maakt dat mensen ook onder druk staan, ook naar een overheid kijken en heel begrijpelijk zeggen: wat doet de overheid precies voor mij?'

Lees ook | Kabinet wil Nederland beter voorbereiden op volgende pandemie

Volgens Kuijpers blijft het belangrijk om te kijken wat er allemaal wél gebeurt en hoe het beter kan. Hij erkent dat die balans lastig te zoeken is 'en als je dat moet doen met tweets waarbij gesuggereerd wordt dat minister Van Gennip en ik een swastikavlag staan te hijsen, dan is iedere subtiliteit en iedere inhoudelijke discussie wat dat betreft ook weg'.

Los van dit incident, maar terug naar corona. Kuipers realiseert zich dat corona ons allemaal raakt, en 'dat we ook heel erg hechten aan het zoveel mogelijk ons eigen leven kunnen voortzetten in vrijheid en met eigen verantwoordelijkheid'. Inherent daaraan is volgens de minister het kunnen maken van eigen keuzes, 'bijvoorbeeld ten aanzien van die vaccinaties'.

Lees ook | Omgangsnormen Tweede Kamer gaan nu echt op de schop

Honden

'Als ik kijk naar commentaren die ik krijg op het moment dat ik zelfs maar het meest eenvoudige bericht naar buiten breng of communiceer over het belang van vaccins, daar lusten de honden af en toe geen brood van. Dat is echt iets om te proberen te adresseren en op allerlei verschillende manieren voor het voetlicht te krijgen omdat ik het belangrijk vind dat mensen een afgewogen besluit nemen op basis van reële informatie'.

Volgens Kuipers is die polarisatie en de middelen en taal die daarbij aangewend worden 'iets wat we uiteindelijk gezamenlijk moeten oplossen'. 'Respect hebben voor een ieders besluit. Als je vrijheid hebt heeft de ander dat ook en (...) ga daar niet volop in de aanval. Vaccineren, de manier waarop die discussies oplopen, maar waar ook mensen van de GGD benaderd zijn in het verleden, dat geeft geen pas. Het maakt bijna dat je die discussie niet kunt voeren.'

Beluister hier het hele gesprek bij BNR's Big Five

Lees ook | 'Kabinet onvoldoende voorbereid op grote besmettingsgolf coronavirus'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen