Gezondheid4 okt '22 09:24

Grote kans op diabetes bij overgewicht én laag inkomen

Auteur: Jorn Lucas

Mensen met overgewicht en een laag inkomen hebben vaker diabetes type 2 dan mensen met overgewicht die meer verdienen, zo meldt het CBS op basis van een analyse met cijfers uit de Gezondheidsenquête. Vooral onder mensen met overgewicht die langdurig moeten leven van een laag inkomen komt vaker diabetes type 2 voor.

Volgens Brigit Toebes, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, zijn de cijfers een bevestiging van eerdere data. 'Dit is niet nieuw, maar roept juist de vraag op of de genomen maatregelen vanuit de overheid wel wel werken.' En het antwoord daarop is volgens Toebes nee. 'Ik ben van mening dat de overheid meer moet doen'.

Taak voor de overheid

Volgens Toebes zijn er aan vier knoppen te draaien. 'Denk aan prijsmaatregelen, waarmee je ongezonde producten duurder maakt en gezonde producten zijn goedkoper. Het aanbod van ongezonde producten in de supermarkt kan omlaag. Het aantal verkooppunten van fastfoodketens kan omlaag, en de marketing rond en inhoud van fastfoodproducten kan aangepakt worden.'

Lees ook | CDA verwerpt minimumleeftijd fastfood-verkoop

Tekst gaat verder onder de tweet

Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat in 2021 de helft van de volwassenen overgewicht had. In datzelfde jaar had 5 procent van de volwassenen diabetes type 2. Deze ziekte komt vaker voor bij mensen met overgewicht dan bij leeftijdsgenoten zonder overgewicht.

In de periode van 2018 tot en met 2021 kwam overgewicht vaker voor onder mensen met een laag inkomen dan onder volwassenen met een hoger salaris. Van de volwassenen die langdurig (langer dan 4 jaar achter elkaar) van weinig geld moesten leven had zelfs een meerderheid overgewicht.

Podcast | Met Afvallen en Opstaan

Onder deze groep komt ook de meeste diabetes type 2 voor. 11 procent van de mensen met een langdurig laag inkomen en matig overgewicht had de aandoening, onder degenen van hen met obesitas ging het zelfs om bijna een kwart (23 procent). Volwassenen met matig overgewicht hebben een BMI tussen de 25 en 30, mensen met obesitas hebben een BMI hoger dan 30.

Niet zomaar sleutelen aan de prijs

Onder een laag inkomen wordt in deze CBS-analyse een inkomen onder de lage-inkomensgrens bedoeld. In 2020 lag die grens voor alleenstaanden op 1100 euro, voor een koppel op 1550 euro en voor een gezin met twee minderjarige kinderen op 2110 euro.

Daarom moet er wel worden nagedacht over het sleutelen aan de prijs van bepaalde producten. 'We leven in een tijd waarin alles duurder wordt, dus daar moeten we wel over nadenken', zegt Toebes. 'Je kan wel de btw op groente en fruit weghalen om het leed enigszins te verzachten, maar hier moet wel rekening mee worden gehouden.'

Diabetes type 2

Volgens het Diabetes Fonds worden overgewicht en het hebben van te veel buikvet gezien als belangrijke oorzaken van het ontstaan van diabetes type 2, evenals ouderdom, ongezond eten, te weinig lichaamsbeweging en roken. Ook erfelijkheid kan een rol spelen. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam zelf de cellen vernietigt die insuline aanmaken.

ROTTERDAM - Een vrouw eet friet en een hambuger bij een fastfood restaurant. Een vettaks is een accijns die geheven wordt over ongezonde en vette levensmiddelen  ANP/Hollandse/Hoogte Robin Utrecht
ROTTERDAM - Een vrouw eet friet en een hambuger bij een fastfood restaurant. Een vettaks is een accijns die geheven wordt over ongezonde en vette levensmiddelen ANP/Hollandse/Hoogte Robin Utrecht (ANP / Robin Utrecht)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen