Martijn Bax is sinds 1 maart country president bij farmabedrijf AstraZeneca Nederland, hij volgde Alexandra Bishop op die naar AstraZeneca Duitsland vertrok. AstraZeneca haalde vorig wereldwijd een omzet van 37 miljard dollar, daarvan komt 250 miljoen euro vanuit Nederland. Volgens Bax wordt het meeste geld verdiend met medicatie voor oncologie, meeste patiënten worden geholpen met medicijnen tegen diabetes.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Astrazeneca houdt zich in Nederland vooral bezig met de logistieke zaken voor de verspreiding van de medicijnen in Nederland. Daarnaast worden er klinische studies gedaan en er is een kleine productiefaciliteit in Nijmegen.
500 dagen
Volgens de farmaceut verhindert de bureaucratie in Nederland de snelle levering van medicijn aan patiënten. 'Pas als de Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zegt dat een middel veilig en effectief is, duurt het nog 500 dagen voordat een medicijn daadwerkelijk wordt toegelaten door het Zorginstituut', zegt Bax.
Dat dat sneller kan, bewijzen landen als Frankrijk, Tsjechië en Oostenrijk waar medicijnen na goedkeuring van het EMA per direct worden toegelaten, zegt Bax. 'Daar worden dezelfde processen doorlopen, maar tegelijkertijd en niet sequentieel. In Nederland wordt eerst naar de kosteneffectiviteit gekeken, en vervolgens wordt er onderhandeld over de prijs van een medicijn. Het zou logischer zijn als een medicijn direct wordt toegelaten, om vervolgens met terugwerkende kracht de afgesproken prijs toe te passen.'
Coronakritiek
AstraZeneca was één van de eerste partijen die met vaccins tegen covid op de markt kwam. De Nederlandse overheid besloot echter om niet meer met de Zweeds-Britse farmaceut te werken, onder meer omdat de levering, de productie en er werd een aantal ongewenste bijwerkingen geconstateerd. Desondanks is Bax trots op wat zijn bedrijf heeft bereikt met het covid-vaccin. 'Het kostte tijd voordat de productie op peil kwam, maar 'ik werk hier elke dag en ik zie de mooie dingen die we doen.'
