Gezondheid12 okt '22 10:00Aangepast op 17 okt '22 14:36

Coronamaatregelen nauwelijks gemonitord of geëvalueerd door kabinet

Auteur: Mark van Harreveld

Het kabinet heeft de effecten van de coronamaatregelen nauwelijks gemonitord of geëvalueerd. Dit concludeert de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) in het vandaag verschenen rapport Aanpak Coronacrisis, deel 2. De onderzoeksraad oordeelde eerder dat de rolverdeling tussen het kabinet als besluitvormer en de expert als adviseur niet duidelijk is. Ten slotte houdt het kabinet te weinig rekening met de verschillende mogelijke scenario's.

De opstellers van het rapport stellen dat wanneer er meer kennis is over de effecten van genomen maatregelen, het kabinet 'betere afwegingen' kan maken bij een opleving van het virus of toekomstige pandemieën.
De opstellers van het rapport stellen dat wanneer er meer kennis is over de effecten van genomen maatregelen, het kabinet 'betere afwegingen' kan maken bij een opleving van het virus of toekomstige pandemieën. (ANP / Werry Crone)

De opstellers van het rapport stellen dat wanneer er meer kennis is over de effecten van genomen maatregelen, het kabinet 'betere afwegingen' kan maken bij een opleving van het virus of toekomstige pandemieën. Ook stellen de onderzoekers dat de rolverdeling tussen het kabinet als besluitvormer en de expert als adviseur niet duidelijk is.

Lees ook | 'Isolatie en testen moeten weer de norm worden bij corona'

Evalueer effecten en neveneffecten

Ten slotte vindt de Raad dat het kabinet opnieuw te weinig rekening houdt met verschillende mogelijke scenario’s. Zo gaat het kabinet bij de voorbereiding van vaccinatiecampagnes er vanuit dat vaccins via de huisarts gedistribueerd zullen worden, maar wanneer verspreiding via de huisarts niet mogelijk is, dan ontstaat te veel druk op de GGD’en.

De Raad beveelt daarom aan de maatregelen alsnog te evalueren en de effecten en neveneffecten in kaart te brengen. De Raad benadrukt het belang van een duidelijke rolverdeling van de betrokken crisisorganisaties en het kabinet.

Lees ook | Onderzoeksraad komt met tweede rapport over aanpak coronacrisis


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen