Gezondheid11 okt '22 15:00

BDO: Coronasteun redde financiële situatie ziekenhuizen 2021

Auteur: Myrthe Koopman

Door coronasteun is de impact van de pandemie op de financiële situatie van ziekenhuizen beperkt gebleven. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek voor het jaar 2021 van BDO Accountants & Adviseurs. BDO-accountant Eelke Jan Jongsma noemt de uitkomst een verhaal met twee gezichten. ‘De klap valt mee maar de vooruitzichten zijn somber.’

Rode cijfers

Jongsma heeft dit dubbele gevoel omdat uit het onderzoek blijkt dat het resultaat beter is dan 2020. Maar tegelijkertijd is het toekomstperspectief zorgelijk. ‘Het gemiddelde rendement dat ziekenhuizen draaien komt uit op 1,7%. Dat is niet veel en kwetsbaar, bij een tegenvaller kom je al snel in de rode cijfers terecht’, legt Jongsma uit.

Lees ook | Zorg moet in beweging komen om milieu-impact te verkleinen

Ziekenhuizen krijgen een gemiddeld rapportcijfer van 7,2. Een nuance die bij dit cijfer moet worden geplaatst is dat het gaat om een gemiddelde. ‘Er waren ziekenhuizen die het heel goed deden en ook die het heel slecht hebben gedaan. Van de 63 ziekenhuizen in het onderzoek kreeg twintig procent een onvoldoende’, vertelt Jongsma.

Investeren en innoveren

Om tot dit cijfer te komen is onder andere gekeken naar het rendement van ziekenhuizen. Dit rendement is volgens Jongsma nodig om te kunnen investeren en innoveren. ‘De zorg in Nederland is aan het veranderen. Er moet meer worden ingezet op preventie en gezondheid en daarvoor moet er worden geïnvesteerd. Voor de continuïteit op de lange termijn is dat nodig.'

Lees ook | Kabinet wil winst zorgverzekeraars beperken

In 2021 kon de grootste klap voor de ziekenhuizen worden opgevangen door steun vanuit de overheid. Jongsma vreest dat er een jaar later straks een heel ander rapportcijfer wordt gegeven. ‘Veel zaken worden duurder voor ziekenhuizen zoals het personeel en de medicijnen. Het onderzoek gaat over 2021 en toen was de kostenstijging en inflatie nog beperkt, voor 2022 gaat dit ongetwijfeld van grote invloed zijn op het rendement van de ziekenhuizen.’ Daarom adviseert Jongsma de ziekenhuizen om nu al na te denken over hoe een omslag ingezet kan worden.

Ziekenhuizen krijgen volgens de benchmark van BDO gemiddeld een 7,2 als rapportcijfer.
Ziekenhuizen krijgen volgens de benchmark van BDO gemiddeld een 7,2 als rapportcijfer. (ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen