Gezondheid12 okt '22 06:00Aangepast op 12 okt '22 08:32

Onderzoeksraad komt met tweede rapport over aanpak coronacrisis

Auteur: BNR Webredactie

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert de conclusies uit een tweede onderzoek naar de aanpak van de coronacrisis. Dit keer wordt de periode van september 2020 tot juli 2021 behandeld, de tijd van de de mondkapjesplicht, de scholensluiting en de avondklok. 'We verwachten weer kritische noten van voorzitter Jeroen Dijsselbloem', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Het onderzoek richt zich op drie maatregelen die werden ingezet om de pandemie te bestrijden: de mondkapjesplicht, de scholensluiting en de avondklok. Ook kijkt de raad terug op de vaccinatiestrategie. De eerste coronaprikken werden in Nederland vanaf januari 2021 gezet.

Lees ook | OVV-voorzitter Dijsselbloem: 'Er zijn heel veel lessen te leren uit de corona-aanpak'

In het eerste rapport keek de raad terug op de eerste maanden van de coronapandemie. In die periode was er te weinig aandacht voor de situatie in de verpleeghuizen, waar zich volgens de onderzoekers een 'stille ramp' afspeelde. Ook stelde de raad dat de kabinetsaanpak zich te veel richtte op het bestrijden van het virus en dat er zodoende minder aandacht was voor bijkomende gevolgen van genomen maatregelen.

Tekst gaat verder onder de tweet

Crisisaanpak verbeteren

De raad adviseerde het kabinet onder meer de crisisaanpak te verbeteren door in scenario's te denken en breder te kijken naar de effecten van maatregelen.

Lees ook | Hubert Bruls: 'Belangrijk dat regio's en Rijksoverheid de samenwerking opzoeken'

Afgelopen zomer liet oud-voorzitter van de OVV Jeroen Dijsselbloem zich opnieuw zeer kritisch uit over het kabinet. In een interview met de Volkskrant stelde hij dat er vrijwel niets was gedaan met de corona-adviezen uit het eerste rapport.

DEN HAAG - Voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert het rapport over de aanpak van de coronacrisis. In het onderzoek is speciaal gekeken naar de wijze waarop in verpleeghuizen met de crisis is omgegaan. Doventolk Irma Sluis  ANP/Hollandse/Hoogte Robin Utrecht
DEN HAAG - Voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert het rapport over de aanpak van de coronacrisis. In het onderzoek is speciaal gekeken naar de wijze waarop in verpleeghuizen met de crisis is omgegaan. Doventolk Irma Sluis ANP/Hollandse/Hoogte Robin Utrecht (ANP / Robin Utrecht)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen