Gezondheid10 nov '22 07:00Aangepast op 10 nov '22 07:27

Bijna helft Nederlanders denkt stijgende zorgpremie niet meer te kunnen betalen

Auteur: BNR Webredactie

Maar liefst 43 procent van de Nederlanders vreest de zorgverzekering niet langer te kunnen betalen. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer dat uitgevoerd is door Q&A Insight. Komend weekend worden al de nieuwe zorgpremies voor 2023 bekend gemaakt, op 12 november moeten alle verzekeraars hun tarieven voor de basis en aanvullende zorgverzekering bekend hebben gemaakt.

(ANP / Vincent van den Hoogen)

Niet alleen is bijna de helft van de Nederlanders bang de gestegen premies niet meer te kunnen betalen, 40 procent van de Nederlanders zegt zich te zullen oriënteren op een andere zorgverzekering. Zorgexpert Mirjam Prins van Independer vindt dit een hoog percentage. Volgens Prins kijken steeds meer mensen kritisch naar manieren waarop bespaard kan worden, dit als een direct gevolg van de gestegen kosten van het levensonderhoud. 'Zeker als je een tijd niet naar de zorgverzekering hebt omgekeken, dan kun je een te uitgebreid pakket hebben', zegt Prins, die tegelijk consumenten waarschuwt zich goed te informeren.

Lees ook | Kabinet wil winst zorgverzekeraars beperken

Rekenpremie stijgt flink, collectiviteitskorting vervalt

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakte op Prinsjesdag de rekenpremie bekend, de richtlijn voor de zorgverzekeraars voor de verplichte basisverzekering. Die rekenpremie stijgt met maar liefst 127 euro naar 1649 euro per jaar. Tegelijkertijd mogen zorgverzekeraars vanaf 2023 geen korting meer geven op de collectieve basisverzekering. Deze collectiviteitskorting bedraagt nu nog maximaal 5 procent, en bijna twee op de drie Nederlanders heeft zo'n collectieve korting.

Al met al kunnen Nederlanders een flinke prijsstijging tegemoet zien, wat leidt tot ongerustheid onder consumenten. Zo zegt 81 procent van de respondenten zich zorgen te maken over de komende prijsstijging, terwijl bijna de helft vreest de zorgpremie niet meer te kunnen betalen.

Lees ook | Zorgpremie DSW met 7,6 procent omhoog

Dekking belangrijkst

Voor 41 procent van de ondervraagden is de dekking het belangrijkste onderdeel in de zorgverzekering. Daarna volgt de prijs, die door 24 procent als belangrijkste wordt aangemerkt. Binnen de groep die zich zorgen maakt om de zorgpremie en het kunnen betalen ervan is prijs logischerwijs het belangrijkste onderdeel. Prins erkent dat de zorgverzekering weliswaar een hoge kostenpost is, ze waarschuwt consumenten tegen het zomaar schrappen van de tandverzekering of aanvullende verzekering.

Lees ook | Betalingsachterstanden en stijgende premies zorgen voor financiële zorgen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen