Gezondheid2 dec '22 14:48

Pfizer investeert 2,5 miljard in medicijnfabrieken België en Ierland

Auteur: Remy Kock

Pfizer gaat meer dan 2,5 miljard dollar investeren in zijn medicijnfabrieken in België en Ierland, om zich klaar te maken voor de lancering van nieuwe producten. Pfizer doet dit mede omdat bepaalde patenten op het punt staan om te verlopen en de verkoop van Covid-vaccins langzaam daalt. Dat schrijft Reuters.

Een covidvaccin
Een covidvaccin (FRED SCHEIBER/SIPA)

De medicijnfabrikant zei vandaag dat er eenzelfde bedrag wordt uitgetrokken om de fabriek in Puurs uit te breiden, als wat er voor de fabriek in Dublin wordt gereserveerd. Puurs was ten tijde van de coronapandemie één van de belangrijkste fabrieken waar coronavaccins werden geproduceerd.

Lees ook | Biotechbedrijven willen geen kennis delen met ontwikkelingslanden

'Het is allemaal in lijn met de groei van het bedrijf', zo zei Chief Global Supply Officer Mike McDermott tegen Reuters. 'Als je de capaciteit van beide fabrieken bekijkt, zie je dat die niet toereikend is voor de groei. Dus dit is een proactieve investering.'

100 miljard omzet

De omzet van Pfizer zou dit jaar op 100 miljard uitkomen, dat is ruim twee keer zoveel als de omzet van voor de pandemie. De explosieve stijging is te danken aan de verkoop van vaccins en de Paxlovid-vervolgmedicatie.

Wel wordt verwacht dat de verkoop van coronagerelateerde medicatie sterk zal afnemen in de komende jaren. Daarnaast loopt Pfizer het risico om bepaalde patenten op goedverkopende medicatie in 2025 te verliezen, zoals kankermedicijn Ibrance en artritismedicijn Xeljanz.

Lees ook | Weinig zorgen om nieuwe coronagolf: 'Immuniteit is omhoog gegaan'

De investering komt dus op een belangrijk moment voor Pfizer, maar ook voor Europa. Zeker ook omdat Europese bedrijven flink te kampen hebben met stijgende energieprijzen, een tekort aan personeel, ruwe materialen en krediet. Daarmee wordt de angst voor een recessie alleen maar groter. In Ierland zouden er zo'n 500 banen bij komen, in België zo'n 250.

Nieuwe medicatie

Pfizer is van plan om volgend jaar enkele nieuwe medicijnen op de markt te brengen, onder meer voor dikke darm-ontstekingen, migraine en het RS-virus. 'Ons portfolio is al sterk, maar we hebben een uitbreiding nodig om nieuwe producten te accommoderen', vervolgt McDermott.

Lees ook | Medicijnwaakhond keurt nieuwe coronavaccins Pfizer en Moderna goed


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen