Bij sommige kankerbehandelingen doen ze het al: eerst je DNA bestuderen om daarna een op maat gemaakte dosering toe te dienen. Maar die techniek kan veel breder worden toegepast. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat werd gepubliceerd in het medisch tijdschrift The Lancet.
Daaruit blijkt dat geneesmiddelen gemiddeld 30 procent minder bijwerkingen geven als ze op maat van het DNA worden afgestemd. Het lijkt vooral heel effectief bij kankermedicijnen, antipsychotica en geneesmiddelen voor bloedstolling.

'Het heeft te maken met hoe de enzymen in iemands lever werken', verduidelijkt Frank Jansman, bijzonder hoogleraar klinische farmacie in Groningen. 'Bij de een zijn die wat actiever dan bij de ander. Daardoor is voor iedereen de omzetsnelheid van medicatie wat anders. Dankzij het DNA-profiel geef je niet te weinig medicatie, maar ook niet teveel, zodat er minder bijwerkingen optreden.' Een dosering precies op maat dus.
DNA-profiel is goedkoper geworden
Het vermoeden dat dit zo werkte was er al, maar door het onderzoek uit Leiden is het nu feitelijk ook ondersteund. Daarmee lijkt de 'one-size-fits-all'-strategie voor het voorschrijven van medicatie binnenkort achterhaald. 'De bepaling van een DNA-profiel is ook goedkoper geworden de voorbije jaren', aldus Jansman. 'Bovendien moet je dat maar één keer laten doen en kan het je leven lang mee, want je DNA verandert niet.'