Gezondheid10 mrt '23 14:01Aangepast op 28 mrt '23 09:55

Ziekteverzuim onder werknemers op hoogste niveau in ruim twintig jaar

Auteur: Rosanne Peters

Sinds 2000 is het ziekteverzuim onder werknemers in Nederland niet meer zo hoog geweest als vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Eind vorig jaar ging het om een percentage van 5,6 procent.

De afgelopen jaren neemt het ziekteverzuim jaarlijks toe, maar de laatste keer dat het percentage zo hoog lag als in 2022 was in het jaar 2000.

In de meeste bedrijfstakken is vergeleken met 2021 dezelfde trend te zien: het verzuim neemt toe. Het hoogste aantal zieken lag met 8 procent in de gezondheids- en welzijnszorg.

Lees ook | Personeelstekort zorg kan probleem worden bij komende coronagolf

Sinds 2000 is het ziekteverzuim onder werknemers in Nederland niet meer zo hoog geweest als vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het hoogste aantal zieken lag met 8 procent in de gezondheids- en welzijnszorg.
Sinds 2000 is het ziekteverzuim onder werknemers in Nederland niet meer zo hoog geweest als vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het hoogste aantal zieken lag met 8 procent in de gezondheids- en welzijnszorg. (ANP / Remko de Waal)

De cijfers zijn niet best, zegt Jannes van der Velde van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN). 'Het verzuim is vooral hoog waar de markt al krap is. Er hoeft daar maar iets te gebeuren en het knapt'.

Lees ook | 'Zorgwekkende toename aantal burn-outklachten'

Volgens Van der Velde is het belangrijk dat werkgevers meer doen tegen de hoge werkdruk die in veel sectoren wordt ervaren. 'Communicatie is belangrijk, werkgevers zouden moeten weten hoe het gaat met hun werknemers. Als er iemand uitvalt, ben je eigenlijk al te laat.'

Toe- en afname

De grootste toename in ziekteverzuim is te zien in het openbaar bestuur, waar het verzuim in één jaar met 0,7 procent toenam. Ook in het water- en afvalbeheer nam het verzuim sterk toe met 0,6 procent.

In de landbouw en visserij nam het aantal zieken juist af met een half procent en komt het percentage eind 2022 uit op 3,3 procent.

Lees ook | UWV biedt werkgevers oplossingen voor 'zeer krappe' arbeidsmarkt


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen