Gezondheid24 mrt '23 14:50

Curator failliet ziekenhuis: 'Wil niet dat om geld een leven verloren gaat'

Auteur: Myrthe Koopman

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam kreeg in oktober 2018 te horen dat het de deuren moest sluiten omdat zorgverzekeraars ophielden met betalen. Op dat moment werd Marc van Zanten van CMS benoemd tot curator. 'Ik dacht dit kan niet, een ziekenhuis kan niet zomaar failliet gaan', blikt Van Zanten terug in BNR’s podcast 'Onder Curatoren.'

Maar het kon toch. Het lukte het Slotervaartziekenhuis sinds 2010 al niet meer om de rode cijfers zwart te krijgen. Daarop besloten zorgverzekeraars om niet langer te betalen, want ze kregen nog veel geld van het ziekenhuis. Het Slotervaartziekenhuis werd gedwongen tot een faillissement en vanaf begin af aan was het volgens Van Zanten al duidelijk dat een doorstart niet mogelijk was.

Heroïne BV

De deuren van het Slotervaartziekenhuis konden echter ook niet meteen dicht. Dat had onder andere te maken met de zogenaamde 'heroïne BV' van het ziekenhuis. 'Ergens in het pand werd medicinale heroïne gemaakt, die elke dag werd verspreid onder zevenhonderd mensen die daar afhankelijk van waren. Als ze het niet zouden krijgen, zouden ze in het criminele circuit belanden met alle gevolgen van dien.' Ten tijde van het faillissement moest dat stil blijven, weet Van Zanten nog.

‘Je kunt niet zomaar de deuren van een ziekenhuis sluiten’
Marc van Zanten, curator Slotervaartziekenhuis

Van Zanten heeft samen met zijn collega Marlous de Groot in eerste instantie ook nog aangedrongen op een doorstart van het ziekenhuis. 'Je kunt niet zomaar de deuren van een ziekenhuis sluiten. Je hebt te maken met patiënten die zorg nodig hebben. Maar toch werd door alle partijen - de zorgverzekeraars en het ministerie- gezegd dat het ziekenhuis toch echt zal sluiten.'

Stevige onderhandelingen

Vanaf dat moment was het de primaire taak van de curator om ervoor te zorgen dat de schuldeisers hun geld ontvangen. Maar volgens Van Zanten lag het in deze zaak anders omdat het om een faillissement van een ziekenhuis ging. 'Je wilt niet dat door de keuze voor een geld een mensenleven verloren gaat', licht de curator toe.

Lees ook | 'Met minder mensen past looneis zorg wel binnen budget'

Een draaiboek voor het faillissement van het Slotervaartziekenhuis lag er echter niet. Dus moesten de curatoren in eerste instantie toch in gesprek met de zorgverzekeraars over geldzaken. Na stevige onderhandelingen ontving het ziekenhuis een voorschot van anderhalf miljoen om tijdelijk open te blijven. Uiteindelijk volgde er nog eens zeven miljoen om de zorg voort te zetten.

Roet in het eten

Het ziekenhuis had daarnaast een ingewikkelde inboedel bestaande uit de heroïne BV, maar ook uit allerlei apparatuur, laboratoria, patiëntendossiers en natuurlijk het pand. Het pand was het meest waardevolle bezit en Van Zanten had in eerste instantie de goede hoop dat daarmee de crediteuren voor het grootste deel terugbetaald konden worden.

‘Ik was geschokt door de actie van de gemeente Amsterdam’
Marc van Zanten, curator Slotervaartziekenhuis

Maar de gemeente Amsterdam gooide roet in het eten door een voorkeursrecht op het pand te vestigen. 'Daarmee kan het pand aan niemand worden verkocht, behalve aan de gemeente', legt Van Zanten uit. In eerste instantie was de curator hierdoor geschokt, maar uiteindelijk bleek het een fantastische zet want door het voorkeursrecht van de gemeente is het faillissement uiteindelijk geëindigd.

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam kreeg in oktober 2018 te horen dat het de deuren moest sluiten omdat zorgverzekeraars ophielden met betalen.
Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam kreeg in oktober 2018 te horen dat het de deuren moest sluiten omdat zorgverzekeraars ophielden met betalen. (ANP / Michel Utrecht)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen