Gezondheid28 apr '23 14:43

15.000 euro voor zorgmedewerkers met long covid

Auteur: Niels Kooloos

Zorgmedewerkers die in de eerste coronagolf voor coronapatiënten hebben gezorgd en door langdurige covidklachten al twee jaar arbeidsongeschikt zijn, kunnen 15.000 euro compensatie krijgen. Dat heeft het kabinet op voordracht van minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport besloten.

Het loket om beroep te doen op de 15.000 euro moet vanaf september open zijn.
Het loket om beroep te doen op de 15.000 euro moet vanaf september open zijn. (ANP / Robin Utrecht)

Normaal gesproken is de werkgever aansprakelijk wanneer een werknemer een ziekte oploopt op de werkvloer, maar het kabinet vindt de pandemie een te uitzonderlijke situatie om te negeren. Volgens het kabinet was er tijdens de eerste coronagolf te weinig bekend over de manier waarop het virus zich verspreidde en wat de risico's op besmetting en overdracht van corona waren. Daarmee onderscheidt die periode zich van latere periodes waarin zorgmedewerkers corona hebben opgelopen volgens het kabinet.

‘Tijdens de eerste golf hebben zij onder hoge druk en in onzekere omstandigheden intensief voor covidpatiënten gezorgd’
Minister Conny Helder

De minister vindt het daarom een morele verplichting om aanvullend financieel te helpen. 'Medewerkers in de zorg hebben tijdens de eerste golf onder hoge druk en in onzekere omstandigheden intensief voor covidpatiënten gezorgd. Sommigen van hen zijn toentertijd zelf ook besmet geraakt. Inmiddels weten we dat er een kleine groep zorgmedewerkers is die daardoor niet meer kan werken, en dat heeft enorme impact op hun leven. Deze groep willen we ondersteunen', schrijft ze. Vanaf september moet er een loket komen waarbij de arbeidsongeschikte zorgmedewerkers met longcovid beroep kunnen doen op de eenmalige compensatie.

Lees ook | Coronacrisis kostte Nederlandse economie 65 miljard euro aan bbp


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen