Gezondheid7 mei '23 10:39

Helft van geïmporteerde 'honing' is aangelengd

Auteur: Samuel Hanegreefs

Uit een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie is gebleken dat een groot deel van de honing die Europa importeert niet authentiek is. Daarover schrijft de Telegraaf. 'Die honing wordt aangelengd met allerlei andere producten om de prijs te drukken', zegt Ad van der Wiel, voorzitter van Imkers Nederland aan BNR.

Hoewel de Europese richtlijnen vereisen dat honing volledig door bijen wordt geproduceerd zonder toevoegingen, blijkt uit laboratoriumonderzoek door het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (GCO) dat 46 procent van de geïmporteerde honing niet aan die eisen voldoet. Vaak is er rijst-, tarwe- of suikerbietstroop aan de honing toegevoegd.

‘Vergelijk dat met honing van een imker die echt smaakt naar de planten in de omgeving. Zoals linde-, fruit- of heidehoning’
Ad van der Wiel, Voorzitter van Imkers Nederland
Volgens Van der Wiel is het een probleem voor de imago van honing.
Volgens Van der Wiel is het een probleem voor de imago van honing. (ANP / Tom van Limpt )

Volgens Van der Wiel is het een probleem voor het imago van honing. 'Bovendien proef je het ook', zegt hij. 'De honing die je in supermarkten koopt en waarmee vaak is gesjoemeld, heeft een eenduidige smaak. Vergelijk dat met honing van een imker die echt smaakt naar de planten in de omgeving. Zoals linde-, fruit- of heidehoning.'

Luister ook | Eerste vaccin voor honingbijen goedgekeurd in de VS

Verplichte vermelding herkomst

De Nederlandse Commissie voor Bijenproducten pleit voor verplichte vermelding van het land van herkomst op het etiket en investeringen in methoden om frauduleuze honing te detecteren, aangezien dit momenteel nog lastig is.

Dat zou ook volgens Van der Wiel kunnen helpen. 'Als je dan ziet op het potje dat een deel van de honing uit pakweg China of Turkije komt, zou je kunnen concluderen dat er mogelijk mee gesjoemeld is.' Ook een keurmerk voor Nederlandse honing kan volgens hem een uitkomst bieden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen