Gezondheid16 mei '23 14:20

'Artsen kritischer met voorschrijven nieuwe kankermedicijnen'

Auteur: Jorik Simonides

Nederlandse oncologen gaan nieuwe kankermedicijnen kritischer beoordelen. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Medisch Oncologen (NVMO) besloten tijdens een algemene ledenvergadering, blijkt uit de stemuitslagen die het FD heeft ingezien. Door de aangescherpte criteria komen er minder nieuwe kankermedicijnen op de Nederlandse markt. Patiëntenverenigingen zijn kritisch, zegt FD-journalist Thieu Vaessen.

Iets meer dan de helft van de circa 130 aanwezigen stemden vóór het besluit. Dat gebeurde al op 19 april, maar de NVMO heeft dat nog niet officieel bekendgemaakt. Volgens het FD wacht de NVMO waarschijnlijk op het standpunt van de longkankerartsen. Een woordvoerder van de vereniging voor longkankerartsen, de NVALT, meldt aan de krant dat de NVALT binnenkort samen met de NVMO met een verklaring komt.

Lees ook | Acute zorg wordt vanaf 2025 vanuit regio gecoördineerd

Door het besluit worden nieuwe geneesmiddelen die maar beperkte effectiviteit hebben, niet meer goedgekeurd voor de Nederlandse markt. 'De lat voor wat gezien wordt als effectief middel — dus hoe groot de kans is dat de ziekte terugkeert naar een behandelde patiënt — gaat omhoog', zegt Vaessen.

‘De voorwaarden zijn strenger dan elders in Europa’
Thieu Vaessen, FD-journalist

'Een nieuw medicijn moet dus aan strengere voorwaarden voldoen, strenger dan elders in Europa.' Door de aanscherping gaan oncologen straks alleen nog medicijnen voorschrijven die de kans op terugkeer van kanker met 40 procent verlagen. Nu is dat nog 30 procent.

Patiënten ongerust

Verschillende patiëntenverenigingen hebben al bezwaar gemaakt tegen de aangescherpte criteria van de beroepsvereniging. Verschillende organisaties dienden voorafgaand aan de stemming op 19 april al bezwaar in, blijkt uit de ingebrachte stukken van de ledenvergadering. 'Daaruit merk je dat ze heel fel tegen en ongerust zijn', vertelt Vaessen.

Een apotheekmedewerker in Den Haag. Beeld ter illustratie.
Een apotheekmedewerker in Den Haag. Beeld ter illustratie. (ANP / Bart Maat)

'Als patiënt wil je, ook bij een kleine kans op effectiviteit, de kans aangrijpen. Patiëntenverenigingen allemaal fel tegen. Dit is een heel emotioneel onderwerp. Ik heb al een verenigingen gesproken die zegt naar de rechter te stappen als de oncologen aan dit besluit vasthouden.'

Stijgende kosten

Het besluit is waarschijnlijk ingegeven door de stijgende kosten in de zorg, denkt Vaessen. 'Oncologen voelen zich verantwoordelijk voor het beheersbaar houden van de kosten in de zorg. De kosten en de hoge prijs van geneesmiddelen spelen zeker een rol.'

Lees ook | Nieuw kankermedicijn komt niet in basispakket

Binnen de beroepsgroep is volgens Vaessen ook een wetenschappelijke discussie bezig over de werking van kankermedicijnen. 'Hoe beoordeel je dat? Is het effectief als tumoren slinken? Of beoordelen we het als effectief als de overleving van patiënten op de lange termijn omhoog gaat? Die discussie speelt wel en oncologen gaan er strenger in oordelen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen