Griekenland10 feb '16 09:26

Varoufakis lanceert vage nieuwe beweging

Auteur: Jolijn Mes

Duizend toeschouwers zagen gisteren Yanis Varoufakis zijn Europese, anti-kapitalistische 'Diem 25'-beweging lanceren in Berlijn. Dit keer zónder motor, maar met Europese gastsprekers die zijn nieuwe beweging ondersteunen.

ANP/AFP
ANP/AFP

De voormalige bad boy van de onderhandelingen over de Griekse staatsschuld gaf een toespraak in de uitverkochte Schouwburg. Niet alleen de grote zaal zat vol, maar ook de zaaltjes aan de zijkant, waar schermen waren opgesteld.

Verschillende Europese sprekers kwamen aan het woord: mensen uit Groot-Brittannië, uit Spanje en de Duitse Katja Kipping van de extreemlinkse partij Die Linke.

Veel toeschouwers, sprekers én aandacht dus, maar wat wilde Varoufakis overbrengen? Dat bleef allemaal een beetje vaag, volgens Duitsland-correspondent Derk Marseille: "Zittingen van de Europese Commissie streamen, democratiseren van Europese instituties… het zijn de bekende punten uit het programma. Maar heel concreet was het eigenlijk niet."


Toch kan Diem 25 niet meteen weggezet worden als onbetekenend, volgens Marseille: "Het was vanavond pas de aftrap. De eerste aflevering van een reeks van iets dat nog moet gaan groeien."

Gerelateerde artikelen