Griekenland2 dec '15 14:56

De grenzen van Schengen: Griekenland zit op de wip

Auteur: Thijs Baas

De EU dreigt Griekenland tijdelijk uit de Schengenzone te zetten, verklappen anonieme bronnen aan de Financial Times. Het land zou nog steeds veel te weinig doen om de grenzen te bewaken. Maar volgens Europa-verslaggever Anke Truijen is het nog maar de vraag of het dit keer echt zo ver komt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het gebeurde nooit eerder dat een land uit 'Schengen' werd gezet. Volgens Anke Truijen is het vooral een pressiemiddel van de meest Griekenland-kritische EU-landen - voornamelijk Oost-Europese - omdat ze vinden dat 'Schengen' met dit Griekenland uiteindelijk nooit echt kan werken; Griekenland heeft volgens de landen kort gezegd te weinig middelen en mensen en het heeft een corrupte, inefficiënte overheid.

Vingerafdrukken
The Financial Times haalt bijvoorbeeld aan dat het ook gaat om niet-geïnstalleerde apparaten waar vingerafdrukken mee moeten worden afgenomen of internetaansluitingen die nodig zijn om die apparaten te laten werken. "Maar ook de hotspots - de registratiecentra - zouden ook nog steeds niet werken, dus met andere woorden: Griekenland is als het gaat om die grenzen nog zo lek als een mandje."

 

De Grieken vinden op hun beurt het wensenlijstje van de EU wel erg uitgebreid en wijzen op het feit dat het met zo veel eilanden knap lastig is om de grenzen te bewaken. "Ze hebben ook wat issues als het gaat om de watergebieden rond hun eilanden, bijvoorbeeld met Turkije over wie welk water beheert, maar ook met Macedonië over de gelijknamige provincie. "


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen