
Dijsselbloem houdt nadrukkelijk ruimte voor andere formules, al gaf hij nog niet aan wélke, beaamt De Jong. "Wat je veel hoort is een soort parallelle munt, waarbij ze deels in de eurozone blijven met een andere munt voor nationale betalingen. "Het wordt heel ingewikkeld en heel lastig, maar daar zullen ze waarschijnlijk eerder naartoe gaan dan naar een heel vertrek van Griekenland. Wij zeggen: het is aan de Grieken zelf. Tot nu toe willen ze erbij blijven, maar misschien hebben ze op langere termijn meer speelruimte buiten de eurozone."
De Griekse regeringspartij Syriza heeft al heel veel water bij de wijn gedaan om het systeem beter te maken, zegt De Jong, Europarlementariër voor de SP en in dat parlement fractiegenoot van Syriza. Interne documenten tonen een lange lijst met concrete maatregelen als het terugdringen van bureaucratie, minder corruptie en minder belastingfraude.
Pensioenen
Maar intussen wordt keer op keer het beeld geschetst van Grieken die geen millimeter willen wijken, maar eigenlijk zou de échte discussie beperkt moeten blijven tot handhaving van de pensioenen en het recht om collectieve arbeidsovereenkomsten te sluiten, zegt De Jong. "En dat zijn toch geen gekke dingen, waar we trots op waren dat we ze hadden."
Als Tsipras nóg verder beweegt in de richting van instellingen als IMF, ECB en EC? houdt hij helemaal niets meer over en heeft hij alle verkiezingsbeloften gebroken, benadrukt De Jong. Wat rest is zoeken naar een middenweg, waarin hij aanpakt wat in het verkiezingsprogramma staat, met kleine concessies als het minimumloon. "Dat is nog uit te leggen, maar gaat hij nóg verder, door bijvoorbeeld te zeggen dat de gepensioneerden helemaal gepakt worden, dan verliest hij binnen zijn land al zijn geloofwaardigheid."
Hoewel de SP met Syriza in één Europese fractie zit, is van fractiediscipline geen sprake, zegt De Jong. "We hebben een confederale groep. Syriza gelooft heilig in een een federaal Europa op termijn en dat doen wij als SP helemaal niet. Minder trójka, misschien, maar niet minder Brussel, want zij willen ook verdubbeling van het budget van de EU, ervan uitgaande dat meer geld naar Zuid-Europa gaat. Daar hebben wij als Nederland geen belang bij en dat zien we ook niet als oplossing voor de Grieken."