Griekenland19 feb '15 10:37Aangepast op 19 feb '15 16:34

Griekenland klopt aan voor verlenging steun

Auteur: BNR Webredactie

Duitsland wijst de aanvraag van Griekenland voor een verlenging van het internationale steunprogramma af.

Foto: ANP/EPA
Foto: ANP/EPA

Dat zegt een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën. "De brief uit Athene biedt geen gedegen en substantiële oplossing'', zegt hij. "Het komt niet overeen met de afgesproken criteria in de eurogroep."

Eerder liet een woordvoerder van de Europese Commissie nog weten dat het verzoek het pad kan effenen voor een redelijk compromis. Hoge ambtenaren van de eurolanden komen vanmiddag bijeen in Brussel voor een eerste overleg over de Griekse aanvraag.

Verzoek om verlenging
De Griekse regering diende vanochtend een officieel verzoek in om de noodkredieten met de eurolanden met zes maanden te verlengen.

De afgelopen dagen werd al duidelijk dat Griekenland om een verlenging zou vragen aan de eurogroep. De grote vraag hierbij was in hoeverre de Grieken zouden vasthouden aan de voorwaarden van het bestaande hulpprogramma, dat eind deze maand afloopt.

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, bevestigde gisteren al dat een verzoek tot verlenging zou worden ingediend. Hij hoopt zo enkele maanden de tijd te krijgen om verder te onderhandelen over een plan voor de langere termijn.

Definitief plan
De woordvoerster van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem wil niet reageren op de Duitse afwijzing. Morgen houdt de eurogroep onder leiding van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem overleg over de Griekse kwestie.

BNR-correspondent Nikos Lanser twijfelt of het plan acceptabel is zoals het er nu ligt, maar er hangt volgens hem wel een compromis in de lucht. "Morgen zal daar meer over bekend worden. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat er tot eind augustus nog onderhandeld kan worden, maar dat een paar voorwaarden direct moeten in gaan."

Condities
Waar het Duitsland uiteindelijk om gaat zijn de condities, zegt Mathieu Segers, Europaspecialist van de Universiteit Utrecht. "Harde voorwaarden waaraan Griekenland moet voldoen om nieuwe tranches geld te krijgen." Op dat punt houdt Griekenland het in het nieuwe voorstel op een algemene toezegging.

Segers: "Ze zeggen dat ze graag aan die condities willen voldoen, maar dan wel in het licht van de situatie zoals die zich in 2015 zal ontwikkelen. Daarmee bouwen ze in feite een clausule in waarmee ze zeggen dat ze de intentie hebben zich aan de regels te houden, maar als die regels niet naleefbaar blijken, dat dan opnieuw naar die regels gekeken moet worden."

En dat wil Duitsland koste wat kost voorkomen.

Eurogroep
Dat Duitsland nog voor de eurogroepvergadering aangeeft niet akkoord te willen gaan met het voorstel, is minder voorbarig dan het lijkt, zegt de Europadeskundige. Segers:

"Wat uit het voorstel blijkt, is dat het kan rekenen op best wat instemming bij andere eurogroepleden en de Europese Commissie. De Duitsers moeten dus een signaal afgeven, om aan te geven dat het nog niet genoeg is. Want met condities is het zo, als je ze vooraf niet vastlegt, heb je onderweg een groot problemen. Dat is waar de Duitsers zich er bewust van zijn."


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen