Griekenland30 mrt '15 07:41

April wordt maand van de waarheid voor Grieken

Auteur: Thijs Baas

De grenzen van de Griekse liquiditeit zijn in zicht en een bankrun ligt op de loer. Volgens correspondent Nikos Lanser is april de maand waarin het verkeerd gaat. "Alles is al weggeschraapt bij overheidsdiensten, ziekenhuizen en pensioenkassen, dus het geld uit Europa moet nu echt komen."

Foto: ANP
Foto: ANP

Om in aanmerking te komen moest Griekenland op de proppen komen met een lijst van hervormingen, maar in de Duitse pers wordt ernstig getwijfeld of die lijst wel is ingeleverd. Op die lijst zouden achttien punten staan met privatiseringen, belastingmaatregelen en corruptiebestrijding. Die moet 3 miljard euro opleveren. "Maar het lijkt erop dat dat voor Europa niet genoeg is en voor Griekenland een aantal stappen te ver. Ze zeggen dat de onderhandelingen best goed gaan, maar de vraag is of er deze week een doorbraak komt."
 

 

Pasen staat immers voor de deur en een eurogroep ligt deze week niet in het verschiet. Bovendien zijn de reserves van de banken met 100 miljard euro gedaald, waardoor een bankenrun op de loer ligt. "Er is de afgelopen maand 7,5 miljard euro van de bankrekeningen gehaald en in januari 13 à 14 miljard, dus we zijn niet heel ver weg van een bankrun als de noodoplossing van een financiële injectie nog langer uitblijft, Griekenland wil die ene tranche hebben en Europa zal over de brug moeten komen, want anders gaat het schip tegen de rotsen."

Van de Russen wil Griekenland vooral een lagere energieprijs. Gazprom is voor 70 procent eigenaar van het Griekse gasnet, dus het is voor de Grieken van belang om andere bronnen aan te boren om meer financiële armslag te krijgen. En daarin willen de ministers nog wel eens over elkaar heen struikelen met spontane plannen: het proefballonnetje van de ene minister om de haven van Piraeus te privatiseren is inmiddels alweer onderuitgehaald door een andere minister.

Maar op de lange termijn kan Griekenland maar beter zorgen dat het geen landen tegen elkaar uit gaat spelen, zegt verslaggever Anke Truijen. "Het lijkt er inderdaad op dat het opnieuw niet genoeg is voor de Grieken. Er zijn het hele weekend gesprekken geweest tussen specialisten van de trojka en afgevaardigden van de Griekse regering. Ze hebben op een belangrijk punt een concessie gedaan door de vastgoedbelasting overeind te houden, maar op heel veel andere hervormingen hebben ze veel te weinig toenadering gezocht."

Zo wil de trojka dat de pensioenhervormingen nog veel grondiger worden aangepakt. Het lijkt er dan ook op dat de Grieken met een te karig lijstje zijn afgereisd naar Brussel. "Het blijft een hele lastige situatie. De Grieken hebben geld nodig en kunnen 7 miljard krijgen en ze hebben daarover een afspraak gemaakt met de eurozone. De eurozone wil Griekenland binnenboord houden, maar zegt ook dat het alleen volgens de eigen afspraken nog geld kan uitlenen aan de Grieken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen