Griekenland19 aug '15 19:39

Reality check: 'Rutte deed belofte toen situatie Grieken al uitzichtloos was'

Auteur: Thijs Baas

Premier Rutte vergoelijkt de ommezwaai in zijn kijk op een nieuw Grieks steunpakket met de opmerking dat de situatie ook wel héél erg verslechterd is in de afgelopen drie jaar. Maar klopt die lezing wel? Nou, niet helemaal, zegt beurscommentator Rob Jansen. Of liever: helemaal niét.

Foto: ANP
Foto: ANP

Vanaf het begin waren er al spanningen tussen de Grieken en de trojka, zegt Jansen. Het land was meteen al onwillig om de gevraagde hervormingen door te voeren. "Die strubbelingen worden deels toegeschreven aan twee verkiezingen die plaatsvonden in Griekenland zelf, maar los daarvan ging het altijd héél erg moeizaam. Er waren altijd spanningen en eind 2012 namen de zorgen ook toe over de houdbaarheid van de Griekse schuld." Heel kort, dus, nadat de verkiezingsbelofte was gedaan.

 


Eind 2012 namen de zorgen over de houdbaarheid van de Griekse schuld ook echt toe, en dat is in feite heel kort nadat Rutte zijn belofte deed, zegt Jansen. "Toen zagen economen al dat de Griekse schuld uit de klauwen liep en in het weekend van 26 en 27 november 2012 zijn al maatregelen genomen om Griekenland te helpen. Dat mocht dan wel geen haircut heten, maar tóch heeft men een aantal flinke concessies gedaan aan Griekenland, zoals renteverlaging en een verlenging van de looptijd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen