Griekenland23 jul '15 06:46

Grieks parlement stemt weer voor reddingsplan

Auteur: Pieter van den Akker

Het Griekse parlement heeft vannacht voor de crisismaatregelen van Europa gestemd. Die meerderheid was nodig om onderhandelingen over een nieuw noodkrediet van 86 miljard euro te beginnen. Het Griekse parlement vergaderde tot diep in de nacht, maar het duurde lang voordat de maatregelen ter sprake kwamen, zegt Griekenland-correspondent Nikos Lanser.

“Het ging vooral over hele kleine zaken", vertelt correspondent Nikos Lanser vanuit Athene. Hij geeft een voorbeeld: "Of de voorzitter van het parlement wel mocht zitten waar ze zat en of er wel een brief moest worden voorgelezen die ze had gestuurd naar minister-president van Griekenland. Kortom, ze probeerde het allemaal te traineren, want ze is tegen. Maar uiteindelijk ging het over het juridische systeem dat op de schop moet. En een tweede wetsvoorstel was of de banken Europese richtlijnen moeten gaan volgen.”

Aftasten
‘Hele moeilijke zaken’, oordeelt hij. “Maar eigenlijk hebben ze het er niet over gehad. Het was vooral aftasten: hoeveel mensen gaan er stemmen? Uiteindelijk heeft het voorstel het gehaald."
 

Van de driehonderd parlementsleden moesten er 151 voor stemmen. Nog voor het eind van de stemming was die meerderheid al behaald. Uiteindelijk stemden 230 leden voor, 63 tegen en waren er vijf onthoudingen. Twee parlementariërs waren afwezig. 31 dissidenten zijn leden van premier Tsipras' partij Syriza.

Risico
Premier Alexis Tsipras drong er voorafgaand aan de stemming op aan voor de hervormingen te stemmen. Alleen op die manier kan worden voorkomen dat Griekenland uit de eurozone wordt gezet. Dat risico is hiermee uit de weg gegaan.

Griekenland stemde vorige week al voor een eerste pakket aan hervormingen. Toen ging het vooral om bezuinigingen en economische hervormingen. De maatregelen waarover donderdagnacht is gestemd houden onder meer in dat het juridische en bancaire systeem worden veranderd. Zo moeten rechtszaken sneller worden afgehandeld zodat het minder geld kost en moet in de wet worden opgenomen dat belastingbetalers niet opdraaien voor de problemen als Griekse banken omvallen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen