Griekenland21 aug '15 07:13

Griekse oppositiepartij probeert verkiezingen te voorkomen

Auteur: Marjan van den Berg

De Griekse oppositieleider Vangelis Meimarakis (Nieuwe Democratie) heeft vanochtend een afspraak met de Griekse president. Hij krijgt dan mogelijk het mandaat voor het vormen van een regering.

ANP/AFP
ANP/AFP

Meimarakis zei na het ontslag van premier Alexis Tsipras donderdag, dat hij bij leiders van andere partijen wil peilen of ze een coalitie kunnen vormen. Meimarakis wil namelijk verkiezingen voorkomen, maar, zegt correspondent Nikos Lanser, hij maakt geen enkele kans om een regering te vormen. “Die kans is absoluut nul, want er zijn geen partners die een meerderheid kunnen krijgen samen met Meimarakis en zijn Nieuwe Democratie-partij.”

 

'Alle opties onderzoeken'
Desondanks zegt de oppositieleider zelf niets uit te sluiten: desnoods moet er een minderheidskabinet komen of moet er misschien gesproken worden met Gouden Dageraad, de Griekse extreemrechtse partij. “We zullen alle opties onderzoeken om ervoor te zorgen dat verkiezingen de laatste oplossing zijn, niet de eerste zoals Tsipras wil”, zei Meimarakis volgens de Griekse krant Kathimerini.

Meer oppositiepartijen zijn niet te spreken over de beslissing van Tsipras om het op verkiezingen te laten aankomen, zegt Lanser. “Ze vinden het volksverlakkerij; dit zijn verkiezingen die niet nodig waren. Het land was net bezig om een beetje stabiliteit te creëren. Ze noemen Tsipras een tacticus die kiest voor verkiezingen om in zijn eigen partij de oplossing te vinden voor het probleem van de linkervleugel, die zich gaat afscheiden en een eigen partij zal gaan willen vormen. En hoe sneller de verkiezingen komen, hoe minder kans die vleugel heeft om in de verkiezingen een overwinning te behalen.”

Afspraak
Volgens Lanser veranderen de verkiezingen in principe niets aan de afspraken met de schuldeisers van Griekenland. “Een afspraak is een afspraak en daar moet de volgende regering zich aan gaan houden.” Wat de verkiezingsuitslag ook wordt: “Als dat de regering-Tsipras wordt – op dezelfde of een andere manier – dan zal die een andere insteek moeten kiezen. Is het een andere regering, dan is de kans dat het een rechtse regering is, ook aanwezig. En die zal zeker Europa hoog in het vaandel willen houden.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen