Griekenland22 jul '15 09:07

Griekenland worstelt met crisismaatregelen

Auteur: Pieter van den Akker

Na de btw-verhoging voert Griekenland vandaag de tweede set crisismaatregelen in. Maar twee van de maatregelen die de Griekse economie er bovenop moeten helpen, gaan voorlopig nog niet door, zegt correspondent Nikos Lanser.

“Het gaat om de vervroegde pensioenregeling en het belastingtarief voor boeren dat van 13 naar 29 procent wordt opgetrokken. Boze boeren gaan we nog even niet zien op de straten van Griekenland. Het kan zijn dat dat in augustus verandert, want deze maatregelen komen in augustus wel in stemming bij het parlement.”

Waarom worden ze nu uitgesteld? “Het zijn prior actions die op dit moment een beetje moeilijk zijn, omdat een groot aantal parlementariërs een achterban heeft in landbouwgebieden. Het risico is te groot dat heel veel mensen van de Nieuwe Democratiepartij (ND) van de oppositie, maar ook van Syriza, ‘nee’ zullen stemmen."

Huizen in beslag?
Het is niet te hopen dat van uitstel in dit geval ook afstel komt, vervolgt Lanser. “Als dit maatregelen zijn waarop Europa zo hard hamert, dan moet er gestemd gaan worden. Maar ook waarover vandaag wordt gestemd, is toch heel lastig. Er wordt een richtlijn van Europese banken aangenomen waarin een aantal heel moeilijke bepalingen ligt voor Griekenland. Mensen met hypotheken genieten op dit moment nog wat bescherming, maar dat moet vanaf 1 januari volledig gaan veranderen. Dan zou het kunnen zijn dat we naar de situatie zoals in Spanje gaan waar veel huizen in beslag zijn genomen en op de markt komen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen