Griekenland24 apr '15 19:59Aangepast op 24 apr '15 20:22

Hans van Baalen: Laat Griekenland maar failliet gaan

Auteur: Thijs Baas

Met Griekenland valt niet serieus meer te praten. Je kunt daarom het best de financiën naar het land afsluiten en dan zal Griekenland, zegt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen tegen BNR. "Ik zie het niet gebeuren dat ze zich hervormen."

Foto: ANP
Foto: ANP

Angst dat je de Grieken daarmee rechtstreeks in de handen van Poetin jaagt is Van Baalen niet. "Daar heeft hij het geld niet voor." De enige methode is volgens Van Baalen om gewoon geen geld meer te geven als Griekenland niet hervormt zoals 'de dokter het voorschrijft'. "Ze mochten een soort lijstje van veranderingen in hervormingen aangeven en dat kwam er ook maar niet."

Het enige alternatief is om het land onder curatele te stellen, maar dat is inmiddels ook een gepasseerd station, legt Van Baalen uit. "Je kunt niet met een Romeins leger binnenkomen en zeggen hoe ze het moeten doen. Ze moeten het zelf doen. Dat lukt niet, en dan zeg ik: dan is het helaas over."


 

Econoom Jacob Schoenmaker onderkent de uitzichtloosheid van de situatie voor Griekenland. Hij verwijst naar Ierland, dat een tijd geleden met vergelijkbare problemen kampte, maar rigoureus ingreep door de ambtenarensalarissen met 20 procent te verlagen. "Het is ook een beloning voor slecht gedrag wanneer je maar doorgaat met krediet verstrekken. En om heel eerlijk te zijn help je de Griek in de straat ook niet mee om nog een paar jaar door te gaan met dit spelletje."
Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen