Griekenland19 aug '15 18:45

Moties verworpen, Kamer stilzwijgend akkoord met Grieks pakket

Auteur: Thijs Baas

Het parlement heeft alle ingediende moties rond het steunpakket aan Griekenland verworpen. En dat betekent niet meer en minder dan dat Nederland akkoord gaat met het geven van 86 miljard nieuwe financiële steun aan Griekenland. Een wat merkwaardige formulering, omdat instemming van het parlement formeel helemaal niet nodig is.

Foto: ANP
Foto: ANP

Een motie van D66 om expliciet steun uit te spreken voor het hulppakket werd dan ook vrij massaal verworpen. PvdA en VVD stemden verdeeld over het voorstel van D66, wat weer tot de nodige consternatie leidden, zegt verslaggever Laurens Boven. "Pechtold wilde meteen uitleg krijgen van de premier dat de coalitie gescheiden stemt. En Rutte verschuilt zich achter een hele formalistische reden."
 

 

Rutte
Het minste waar kiezers op kunnen rekenen is dat hij zich áltijd verantwoording aflegt. Of hij nog harde beloftes doet? "Ik denk bij ieder debat wat ik verstandig vind en daarbij maak ik altijd een inschatting van hoe de situatie zich aandient en zich zal ontwikkelen. De jaren erna leek het gelijk aan mijn kant, maar ik geef u hier volkomen gelijk dat door de situatie in Griekenland in het laatste half jaar de situatie veranderd is."


 

Motie afwijzen
Het parlement hóeft zich uiteindelijk niet uit te spreken en dan is het geen enkel probleem dat het parlement een motie afwijst die het kabinetsbeleid ondersteunt, vindt Rutte: "Er wordt geen instemming gevraagd aan de Kamer met dit kabinetsbesluit. Het protocol spreekt van een gedachtewisseling en de goede traditie is dat de Kamer steun verleent bij onststentenis van een meerderheid tegen." Ook de CDA-motie die het beleid juist afwees werd immers afgewezen, en zo kan Rutte gewoon door.

Niet zonder krasjes, overigens, zegt Laurens Boven. Zowel de fractie als Rutte zelf kreeg er behoorlijk van langs. En dat heeft dus weer alles te maken met de directe breuk met de verkiezingsbelofte van Rutte uit 2012. "Het is zó één op één hetzelfde waarvan hij in 2012 zei dat hij het niet zou doen, dat de hele oppositie daar de nadruk op legde."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen