Griekenland13 jul '15 14:58Aangepast op 13 jul '15 22:06

Happig op de Grexit

Auteur: Thijs Baas

Aan een Grexit valt best geld te verdienen, zo bewijst een slimme Griek uit Nijmegen. Ben je meer van de lijn Merkel of is Tsipras meer naar je smaak?

Foto: Bram Mullink
Foto: Bram Mullink

Bij een Grieks restaurant in Nijmegen proberen ze in ieder geval de humor van de crisis in te zien. Ze hebben daar de Grexit actieweken, met wel heel toepasselijke dagschotels. Griekse schotels, wel te verstaan, want naar de Dijssel-bloemkoolschotel zul je tevergeefs zoeken. Verslaggever Bram Mullink prikte een vorkje mee en moest in drachmes betalen. 

Een leuk idee, maar het hele project pakte uiteindelijk iets groter uit dan restauranthouder Dimitri Kotsalas had gedacht. Hij bedacht de Grexit-actieweken, met toepasselijke gerechten. De Dijsselbloemschotel is een beetje streng, maar hij loopt goed en bestaat uit gyros, een spiesje en een stukje gehakt. Deze schotel vindt gretig aftrek, maar ook de Merkelschotel ligt lekker in de markt. De Tsipras-schotel wordt aanbevolen met een IMF-saus. Een smaakexplosie, waarschijnlijk, want een harmonieus gerecht kan het niet zijn. 

De reacties zijn doorgaans warm, maar Kotsalas kreeg ook de nodige verwijten binnen op zijn mobiel van mensen die vinden dat het alleen maar geld kost. "Maar ja, die hebben ook geen verstand van politiek en misschien hebben ze ook geen humor." Veel vaker dan vroeger krijgt Kotsalas telefoontjes vanuit zijn vaderland. Voornamelijk van jongeren, die dolgraag in zijn restaurant zouden komen werken. "Ik hoop dat Griekenland in de euro blijft, anders is dat een ramp."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen