Hemmen27 okt '17 14:22

'Je bent zo een jaar verder'

Auteurs: BNR Webredactie en Judith Laanen

Het einde van een tijdperk: vandaag laat Frits Huffnagel, VVD-prominent en communicatiespecialist, voor het laatst zijn licht schijnen over de formatie. We hebben nu een kabinet, maar voor je het weer is er zo weer een jaar voorbij, merkt hij op.

BNR Formatie Jack de Vries Frits Huffnagel
BNR Formatie Jack de Vries Frits Huffnagel

Noch Frits noch CDA-spindoctor Jack de Vries, die de afgelopen tijd ook de stand van de formatiezaken mee besprak, had kunnen bevroeden dat ze nog tot diep in oktober over de formatie zouden praten, zegt Frits.

Kritiek op aantal vrouwen in kabinet

Gisteren werd ‘een mooie club’ op het bordes van Paleis Noordeinde in Den Haag gepresenteerd, zag Frits. Vorige week omschreef hij het nieuwe kabinet al in soortgelijke bewoordingen. Er viel hem deze week nog iets anders op: ‘Er werd zo gezeurd over het gebrek aan vrouwen, maar toen ik die hele groep bij elkaar zag…kijk, ik snap dat er kritiek is dat de VVD maar één van de zes geleverd heeft, maar in totaal is het niet te weinig. Het is minder dan de helft, dat is altijd zo geweest.' Daarbij biedt Frits nog een ander perspectief: 'Het aantal vrouwen dat in het kabinet zit, afgezet tegen het aantal vrouwen dat een volledige baan heeft...dan pakt het best goed uit voor het kabinet.'

Verwachtingen over de vrouwen in kabinet

Over de vrouwen in het kabinet gesproken: Frits verwacht veel van Kajsa Ollongren, tot gisteren loco-burgemeester van Amsterdam. Van haar wordt veel verwacht en ze valt ook op, zegt Frits. ‘Er werd wel gezegd: Amsterdam was een beetje stage lopen, het is altijd de bedoeling dat ze daarna kabinetswaardig zou zijn.’ Als topambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken heeft ze ervaring opgedaan met politiek Den Haag en nauw samengewerkt met premier Rutte. ‘Of je dan ook een goed minister bent is nog de vraag.’

Lees ook: Lees en luister alle edities van Blik op Formatie terug

Mogelijke valkuilen

De valkuilen van dit kabinet zijn volgens Frits pas aan de orde ‘als er iets aankomt dat niet is voorzien’. Een van de redenen waarom de formatie volgens hem zo lang heeft geduurd is omdat er over veel dingen is onderhandeld en afspraken over zijn gemaakt. ‘Het spannende komt er natuurlijk aan op het moment dat zich een onderwerp of situatie zich voordoet die niet is besproken. Dan moeten ze er toch uit zien te komen.’ Bijvoorbeeld een enorme nieuwe vluchtelingenstroom. ‘Palestina en Isräel zijn ook onderwerpen waar deze partijen verschillend over denken.’ Maar, voor je het weet ben je ook zo weer een jaar verder, zegt Frits.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen