Hemmen7 dec '17 17:45

Nu.nl gooit het roer om: persoonlijker en regionaler

Auteur: Judith Laanen

Nu.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman wil het nieuwsplatform relevanter, persoonlijker én regionaler maken.

Hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman bekijkt de nieuwe app op zijn telefoon na de lancering van de vernieuwde NU.nl site.
Hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman bekijkt de nieuwe app op zijn telefoon na de lancering van de vernieuwde NU.nl site. (Foto ANP)

Regionaal is het kernwoord

Het roer gaat om bij de website en de app van de nieuwssite. Pushberichten gebaseerd op locatie, de voorpagina relevanter maken met regionaal nieuws, die kant wil Nu.nl op. 'Moet die voorpagina er hetzelfde uitzien voor jou en voor mij?' vraagt Hoekman zich af. De belangrijkste berichten van de dag blijven bestaan, maar wat eronder staat moet aansluiten bij de lezer, legt hij uit. Nu.nl wil ook kijken naar frequentie in bezoek en verschillende versies maken afgestemd op de bezoeker.

Gebruiker krijgt niet de vrije hand

Maar de gebruiker van de website krijgt niet de vrije hand, benadrukt Hoekman. Daar geloven ze niet in, omdat mensen daar geen tijd voor hebben, zegt hij. 'Dat is het mooie met regionieuws: dat gaat bij ons vanzelf, op basis van je locatie. Daar vragen we om als je de app opstart. Dan kom je in Utrecht aan en zie je een blok.'

Samenwerkingen voor regionieuws

Met de regionale omroepen gaat het niet al te best. Nu.nl draait momenteel een pilot met de Amsterdamse regiozender AT5 en wil die samenwerking uitbreiden met andere regiozenders. Wat voor baat hebben zij hierbij? Marketing en bereik, zegt Hoekman. 'Zij zeggen: of we nou mensen op ons eigen platform bereiken of via Facebook of Nu.nl, het is ons om het even.' Nu.nl draait op advertenties, daarmee kan de sales-afdeling van zo'n regionaal platform ook geld verdienen, zegt Hoekman.

Nepnieuws op Facebook aanpakken

Sinds begin dit jaar werkt Nu.nl samen met de Universiteit Leiden om nepnieuws op Facebook aan te pakken. Facebook betaalt de website. 'Je hebt ergens een bepaalde verantwoordelijkheid om het internet schoon te houden. Onze bezoekers komen ook op Facebook en het is ook wel eens gebeurd dat berichten van Nu.nl verdraaid werden. We hadden ook een eigen belang.' Facebook gelooft volgens hem in de 'vakgroep journalisten, die opgeleid en getraind zijn om dingen te checken'. 'Dat is wat we doen.'

Hoekman leidt het platform sinds 2013. Daarvoor was hij adjunct-hoofdredacteur bij Nieuwe Revu. Met een marktaandeel van bijna 50 procent is Nu.nl nog steeds het grootste nieuwsplatform van Nederland. Maandelijks kijken 7,1 miljoen unieke bezoekers op de website via browser en app.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen