Hemmen21 dec '17 18:00

Top-chemicus Moniek Tromp wil meer vrouwen in de wetenschap

Auteur: Jochem Timmerman

Top-chemicus Moniek Tromp won de wetenschappelijke NWO Athenaprijs vanwege haar inzet voor gendergelijkheid in de wetenschap. Volgens Tromp zijn vooral rolmodellen voor vrouwelijke studenten belangrijk voor doorstroming in de wetenschap.

Moniek Tromp, meest links, geeft de wetenschap door.
Moniek Tromp, meest links, geeft de wetenschap door. (ANP)

Inzet

Haar inzet voor gendergelijkheid begon in het Verenigd Koninkrijk, waarna ze al snel verhuisde richting Duitsland. Daar was ze vrouwengezant aan de universiteit. 'Vooral in Zuid-Duitsland zijn heel weinig vrouwen in de wetenschap. Vanuit de regering is daar budget beschikbaar om concreet dingen te doen.' Dat budget is er in Nederland niet.

'Voor studenten is rolmodel belangrijk'

Hier zet ze zich in door vrouwen aan de universiteit te motiveren aan de universiteit te blijven of in ieder geval in het carrièrepad te blijven. Tromp zegt dat het voor studenten vooral belangrijk is dat ze een rolmodel hebben. 'Dat is denk ik het goede van zo'n prijs als dit; dat studenten zich ervan bewust zijn dat er wel vrouwen zijn die dit carrièrepad volgen. Die ook getrouwd zijn en ook kinderen hebben en dat kunnen combineren.'

Pionier

Tromp won de prijs niet alleen vanwege haar inzet voor gendergelijkheid, maar ook voor de originaliteit en creativiteit in haar onderzoekslijn. Aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze hoofddocent sustainable materials characterisation is, gebruikt ze licht om naar de kleinste deeltjes (atomen) van materialen te kijken; hoe materialen in elkaar zitten en hoe ze werken. 'Als een batterij in je mobiel explodeert kijken we waardoor dat komt. Als je weet waardoor het komt, kun je het proces of het materiaal aanpassen.'

Geldprijs

Aan de NWO Athenaprijs is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden. Dat gaat Tromp inzetten voor verdere ontwikkeling in haar vakgebied. Intussen blijft ze zich inzetten voor meer vrouwen in de wetenschap.

Gerelateerde artikelen