Hemmen18 feb '18 14:32Aangepast op 19 feb '18 12:01

Op grote schaal hele kleine deeltjes produceren

Auteur: BNR Webredactie

Aaike van Vugt heeft een manier bedacht om op grote schaal nanodeeltjes te produceren. Belangrijk, want dan kunnen we eindelijk eens écht met die nano-technologie aan de slag.

(Foto: ANP)

'Nanotechnologie is eigenlijk de technologie die wordt gebruikt om te bouwen op de allerkleinste schaal', legt Aaike van Vugt, CEO van VSPARTICLE, uit. Zo klein dat de bouwstenen en het gereedschap om te bouwen op die schaal ontbreken.

In 2014 zorgde VSPARTICLE voor een doorbraak door de eenvoudige productie van nanodeeltjes mogelijk te maken. 'Het ontwikkelen van een nieuw materiaal duurt normaal maanden of jaren, dat kunnen we nu terugbrengen naar enkele uren. Wij maken de machine die bedrijven in staat stelt om de grondstoffen meteen om te vormen tot een product, omdat je die op hele minuscule schaal kan bouwen.'

Miljoeneninjectie

Het bedrijf heeft nu een miljoeneninjectie gekregen, die kan dienen als een soort springplak naar de rest van de wereld. Het geld opent voor VSPARTICLE de deuren in landen als Japan en Zuid-Korea. 'De mogelijkheden zijn eindeloos. Dat klinkt heel triviaal, maar dat geloven wij echt.' De menselijke fantasie is eigenlijk het enige wat ons straks nog in de weg staat. Zo zouden we met deze toepassingen zelfs ons eigen materiaal met zelfgekozen eigenschappen kunnen creëren.

Gebrek aan grondstoffen

'We zijn nu nog heel beperkt in het aantal materialen dat je in je producten kunt verwerken', legt hij uit. Middelen als goud, aluminium en koper zijn ontzettend schaars. 'Wij geloven dat je in de toekomst met kwantumcomputers en onze machines een component van een product alle eigenschappen kunt meegeven die je wilt. Vervolgens kun je dan dat materiaal uitprinten en voor oneindig veel toepassingen gebruiken.' Dat zou volgen Van Vugt onder andere het grote gebrek aan grondstoffen kunnen oplossen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen