Hemmen24 feb '18 16:34

Van wie is Amsterdam eigenlijk?

Auteur: Judith Laanen

Van wie is de stad eigenlijk? Die vraag staat centraal bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Grote internationale bedrijven en de vastgoedsector hebben de stad in hun greep. Hoeveel ruimte mag de commercie eigenlijk krijgen?

Amsterdam vanuit de lucht.
Amsterdam vanuit de lucht. ( ANP)

Van wie is de stad is ook de titel van het boek van Floor Milikowski, journalist en geograaf, groeide op in Amsterdam in de jaren tachtig. 'Amsterdam heeft net als andere steden wereldwijd een enorme wederopstanding doorgemaakt. Waar het toen een plek van de gemarginaliseerden en achterblijvers was, is het nu een plek waar juist de succesvolle mensen naartoe komen. Je kunt je afvragen: waar leidt dat toe en waar willen we dat het toe leidt? De tweedeling neemt toe, het massatoerisme is opgekomen. Nu beginnen mensen zich af te vragen of ze dit willen. Ik vind dat we opnieuw moeten nadenken welke koers we willen varen en of economische groei heilig is.'

'Middenklasse staat onder druk'

Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66 Amsterdam, herkent dit verhaal. 'De middenklasse staat onder druk. Om een goede balans te hebben, om een stad te hebben waar je eerlijk een kans maakt om te wonen ongeacht je inkomen, zullen we veel meer moeten inzetten op de middenklasse.' De gemeente heeft die kans laten liggen. Milikowski zegt dat de middenklasse landelijk een belangrijk verhaal is. Als het probleem aangepakt wordt, ten koste van welke andere groep zal dat dan gaan, vraagt ze zich af. De beslissende partijen zoals een gemeenteraad zal zich vooral eerst moeten beraden op wat voor soort stad het wil vormen, denkt ze.

We moeten weer met elkaar gaan praten

Van Dantzig denkt aan een herverdeling: 'Dat woningcorporaties ook gaan verhuren aan middeninkomens. In de huidige verdeling van de politiek is dat niet gelukt. Wat mij betreft gaat die strijd door. Tegelijkertijd hebben we wel eindelijk regulering voor het middensegment ingevoerd. Ik heb wel degelijk de overtuiging dat dit college heeft laten zien dat ingrijpen in de markt kan.' En hoe lossen ze dit allemaal op? Door - heel simpel - om tafel te gaan zitten. Er wordt teveel gediscussieerd over de details, zegt Milikowski. 'Er wordt een heleboel via politieke lijnen uitgespeeld, daar word je heel treurig van.'

Hoe ga je de uitwassen van toerisme tegen?

De afgelopen jaren heeft de gemeente stappen gezet om 'de uitwassen van het toerisme' zoals die op de Wallen te zien zijn tegen te gaan en de toeristen beter over de stad te verdelen door hotels en attracties aan de randen van de stad te plaatsen. Zo is er een winkelstop ingevoerd op zaken die zich alleen op toeristen richten. Volgens Van Dantzig zijn andere gebieden van Amsterdam nog verder te ontwikkelen als uitgaansgebied.

'Dat werkt enerzijds goed', vertelt Milikowski, maar 'anderzijds komen er daardoor alleen maar meer mensen naar de stad. Het is een soort verdubbelaar. Het vraagstuk toerisme is echt heel ingewikkeld. Een hotelstop? Dat leidt tot dagjesmensen, die zijn economisch veel minder aantrekkelijk en geven ze omdat ze een ander type gebruiker zijn meer overlast geven.' Je kunt het sturen, maar ook daar zou een collectief idee hoe je dat zou aanpakken goed zijn, denkt ze. Van Dantzig hoop dat de overheid ook meedenkt en vindt dat er meer reclame gemaakt moet worden voor Nederland, niet alleen Amsterdam.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen