Hemmen24 mrt '18 10:59

Hoe duurzaam is jouw bedrijf? Langs de meetlat!

Auteur: Judith Laanen

Hoe duurzaam is het Nederlandse bedrijfsleven? En hoe meet je dat? Het Nationaal Duurzaamheid Instituut heeft daar een nieuwe methode voor ontwikkeld en roept bedrijven op zich aan te melden om mee te doen.

De methode stoelt op het Global Sustainable Enterprise System, een internationale overkoepelende standaard voor duurzaamheid, dat alle bedrijven, overheden en organisaties daarop kan toetsen. 'Duurzaamheid gaat verder dan het klimaat', legt Ruigrok uit. 'We meten allereerst mvo (maatschappelijk verantwoord ondernemen), CO2-reductie en circulair ondernemen.' Daarnaast is er bewust gekozen om ook de 17 globale ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties te integreren in het schema, vertelt Ruigrok.

'Gebruik duurzame certificering als marketingtool'

Maar hoe meet je wat een bedrijf doet aan armoedebestrijding? Het is een proces, legt Ruigrok uit, dat begint bij het bedrijf zelf en leidt tot een keurmerk. Het systeem meet op drie niveau's: dat van het bedrijf, de keten en de producttoepassing. Bij het self-assessment zit een checklist per peiler. 'Doe je bijvoorbeeld de mvo-peiler, dan gaat het daarover.' Dan volgt een ranking. Als het bedrijf tevreden is met de score, kunnen ze een audit door een onafhankelijk bureau aanvragen. 'Dan wordt het een gecertificeerd bedrijf.' Niet alleen de audit kost apart geld, om het keurmerk te krijgen moeten eenmanszaken 200 euro per jaar betalen, een groot bedrijf betaalt meer. 'We willen het laagdrempelig houden en alle organisaties meten.'

Het voordeel van de certificering is dat bedrijven hun duurzaamheid zichtbaar kunnen maken, zegt Ruigrok. 'Waarom zou je dat, zeker in deze tijd, niet als marketingtool gebruiken?'

'Nederland is speeltuin van duurzaamheid'

Volgens Ruigrok is Nederland voorloper op het gebied van duurzaamheid en moeten we dat gebruiken. 'Ik noem Nederland altijd de speeltuin van Europa, iedereen kijkt naar ons als het gaat om duurzaamheid. We kunnen een internationaal voorbeeld stellen voor andere landen hoe we het in Nederland doen.' Aan het eind van het jaar wil Ruigrok 500 bedrijven aangesloten hebben bij het instituut.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen