Hoofdredactie13 sep '12 06:32

Column hoofdredactie | Een overzichtelijk land

Auteur: Paul van Gessel

Nou, even snel de finale afrekening, en dan snel opbouwen. Wie eerst? Roemer.

Twee jaar geleden zei hij nog in het Carrédebat: “U kunt veel van mij zeggen, maar niet dat ik te vroeg gepiekt heb”. Nou, je kunt dit jaar veel van Roemer zeggen, maar zeker is dat hij te vroeg gepiekt heeft. En dan jezelf in een nederlaagspeech vergelijken met Churchill, één van de grootste staatsmannen uit de geschiedenis, omdat hij ook eerst een stapje terug moest doen. Deze onnozelheid illustreert dat we ons gelukkig mogen prijzen dat we geen Boxmeer op het bordes bij Merkel zullen zien staan.

Het CDA dan. De partij ligt niet alleen in de touwen, maar is zo onderhand de bokshal uitgeslagen. Het lijkt nog maar zo kort geleden dat Ruud Lubbers 54 zetels haalde. Het treurige restant van nu zal per verkiezing gehalveerd worden. Eén week voor de openingsceremonie van de Spelen in Amsterdam krijgen we het opheffingscongres van het CDA.

De PVV. Een groot deel van de aanhang blijkt de ruggengraat van een mossel te hebben en is alweer vertrokken. Maar nog altijd zijn er een miljoen mensen die werkelijk geloven dat omdat wij geld aan de Grieken geven de bejaarden in Nederland binnenkort onder de brug moeten slapen. Slaap zacht, zou ik zeggen tegen de PVV.

En tot slot in het rijtje verliezers: Sap. Eerst uitgeperst door Tofik Dibi, de kiezer kokhalst van de overgebleven pulp, en nu is het wachten tot het partijkader het laatste restje Sap door de gootsteen wegspoelt.

De winnaars Samsom en Rutte mogen zich een paar weken opsluiten in het Catshuis. Niet langer alstublieft, want er is een crisis op te lossen. Het zijn beide overigens handige bruggenbouwers dus ze zouden er snel uit moeten kunnen komen. En dan kunnen we overgaan naar het amusante deel: de poppetjes. Coen Teulings op Financiën, Dijsselbloem op Onderwijs, Jongerius op Sociale Zaken, Stuiveling op Binnenlandse Zaken. De VVD levert Schippers, Schultz, Teeven en natuurlijk Rutte. En Jan Kees de Jager mag ook meedoen, omdat het CDA voor een meerderheid in de 1 Kamer nodig is.

We zijn gisteren gelukkig weer in een overzichtelijk Nederland terecht gekomen. Ik denk dat datzelfde Nederland van de winnaars van gisteren verlangt dat ze voortmaken, daadkracht tonen en niet in goedkope reflexen vervallen. Want politici denken aan de volgende verkiezingen, staatsmannen aan de toekomst. O ja, Emiel: ook die was van Churchill.

Paul van Gessel

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen