Hoofdredactie4 dec '12 06:00Aangepast op 4 dec '12 11:59

Column hoofdredactie | Amarantis is een politieke hype

Auteur: Meindert Schut

De Tweede Kamer is het opportunisme nog lang niet verleerd. Dat blijkt maar weer eens uit de hele Amarantis rel. Als er iets van enig belang gebeurt in Nederland dan reageert de Kamer 'geschokt'.

Meindert Schut
Meindert Schut

En natuurlijk, het is ook schokkend wat er bij scholengemeenschap Amarantis heeft kunnen gebeuren. Niemand vindt het normaal dat je als bestuurder twee leaseauto’s hebt en een OV-kaart en een riante taxivergoeding, naast een toch al riant salaris. Als daar dan ook nog dubieuze vastgoedtransacties en goudomrande vertrekpremies voor afzwaaiende bestuurders bij komen, dan mag je best een beetje moord en brand schreeuwen.

Waar de politici aan voorbijgaan is de echte oorzaak van deze misstanden. De SP ziet in de ondergang van Amarantis het bewijs dat schaalvergroting in het onderwijs een heilloze weg is.

Zeker, als er iets misgaat bij een grote organisatie zijn de gevolgen vaak groter. Maar daarmee is dat nog niet de oorzaak. Sterker nog, kleine middelbare scholen presteren vaak minder goed dan grotere scholen, zo bleek uit onderzoek van RTL Nieuws. Kleine scholen hebben minder geld en kunnen daardoor minder maatwerk leveren, constateert de VO-raad. Klinkt logisch.

De echte oorzaak van de problemen bij Amarantis ligt dus niet per definitie bij de grootte van de organisatie, maar toch vooral bij de integriteit van het schoolbestuur en het falend toezicht daarop. De Raad van Toezicht, de onderwijsinspectie, de accountant en het ministerie, allemaal hadden ze niets in de gaten of wilden ze de problemen niet zien.

Wat van de politiek verwacht mag worden is een visie op goed onderwijs, waarbij het beschikbare geld wordt verdeeld op basis van kwaliteit en prestaties. Niet op basis van het aantal inschrijvingen. Daar wordt inmiddels wel wat werk van gemaakt, maar de politici hebben het in hun reacties op de Amarantis-rel liever over vervolging van de zichzelf verrijkende bestuurders, dat is toch aan het OM, en bestrijding van de schaalvergrotingsduivel. Dat levert waarschijnlijk meer stemmen op, maar het onderwijs wordt er geen spat beter van. Over perverse prikkels gesproken.

Meindert Schut

---

Iedere dinsdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.

Volg Meindert ook op Twitter via @MeindertSchut


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen