Hoofdredactie29 mrt '12 06:58

Column hoofdredactie | Messi naar Ajax

Auteur: Paul van Gessel

Goed nieuws voor Ajax. Messi heeft 'ja' gezegd en speelt binnenkort in de Arena. En de onderhandelingen met Ronaldo zijn in een vergevorderd stadium, maar ik verwacht ook deze deal binnenkort rond te kunnen maken. Hoezo bestuurscrisis bij Ajax? Ik maak er zo een wereldelftal van.

Image

Ik doe dat overigens samen met mijn zoontje van acht, die een voetbal-app op zijn iPad heeft gezet. Geweldig. Hij speelt de wedstrijden, want is daar veel handiger in, ik doe het management.

Eriksen verkocht
Als je veel wint worden je spelers natuurlijk meer waard. En zo heb ik Eriksen na een succesvol seizoen al voor 33 miljoen verpatst, Vertonghen ging weg voor 19 miljoen, Boilesen voor 16.

Het hele team van nu speelt inmiddels elders. Ik heb tegelijkertijd overal jonge talenten vandaan getoverd, mijn zoontje liet ze een tijdje winnen, en hup daarna gingen ze weer de transfermarkt op.

Geld stroomt binnen
Je wilt het niet weten, niet alleen de prijzen maar ook het geld stroomt binnen. We begonnen het spel met tien miljoen op de bank, inmiddels kan Ajax zich meten met de grote jongens in Spanje en hebben we meer dan 200 miljoen.

En dan wordt het tijd om Messi naar Amsterdam te halen, toch?

Hervormen
Ja, van dit voetbalspel kunnen de heren in het Catshuis nog wat leren. Niet krampachtig vasthouden wat je hebt, maar constant hervormen. De huizenmarkt op linksachter, de arbeidsmarkt rechtsbuiten, de pensioenleeftijd in het doel, het onderwijs in de spits: hoe fijn je ze ook vindt, hun opvolgers lopen zich al warm.

Maar als je ze nooit durft op te stellen uit angst dat het publiek op de tribune begint te morren wordt het nooit wat met de begroting. Dan win je misschien de wedstrijd van vandaag, maar verlies je de competitie van morgen.

Olympische Spelen
Nederland is te klein voor de Olympische Spelen, maar ondertussen komt Messi wel naar Ajax. Ambitie bereik je niet door te zeuren over de kosten, maar door slim te veranderen en te investeren in talent. Mijn zoon heeft het inmiddels in de gaten.

Paul van Gessel

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen