Hoofdredactie1 mrt '12 07:00Aangepast op 1 mrt '12 07:30

Column hoofdredactie | Crisismoe

Auteur: Paul van Gessel

Deze ochtend horen we dus van het CPB dat we nog flink wat miljarden tekort komen. En uiteraard volgt vandaag heel veel discussie of we die via bezuinigingen moeten wegpoetsen, dan wel dat we ons niet al te veel van die Europese begrotingsdiscipline moeten aantrekken.

Kortom, het woord crisis zal vandaag, ook op BNR, weer erg vaak vallen. En dat plaatst mij als hoofdredacteur voor een dilemma. Want ik heb zo een donkerblauw vermoeden dat we zo langzamerhand crisismoe aan het worden zijn. Weer Griekenland, ik ben er wel zo een beetje klaar mee. Dat gevoel. Die crisis is natuurlijk alleen maar concreet als je bijvoorbeeld bij NedCar werkt. Of als je je huis niet kunt verkopen. Maar de meesten van ons gaan stug door met onze ambitie na te jagen, in de overtuiging dat die crisis zoals elke crisis vanzelf een keer overgaat.

Dus maar wat minder over de crisis berichten? Nog groter uitpakken over bijvoorbeeld Ten Cate dat gisteren fantastische groeicijfers vertoonde? Meer inzoomen op het feit dat in Duitsland en Amerika het consumentenvertrouwen weer helemaal terug is. Zij wel, waarom wij niet?

Dilemma
Het is het dilemma van een optimistische nieuwsorganisatie als BNR. We weten dat we een daadkrachtig publiek hebben dat altijd kansen ruikt. Moeten we met die wetenschap op zoek naar ander nieuws, om te voorkomen dat we bijdragen aan een chagrijnige natie die zichzelf bezighoudt met een meldpunt voor Polen of een paar uurtjes oponthoud op een besneeuwd perron? Of moeten we u gewoon aanhoudend de ellende voorhouden, op het gevaar af dat u het als geen ander weet te relativeren en afhaakt?

Mannschaft
Het Duitse voetbalteam zat eind jaren tachtig in een crisis. Althans dat dachten we. Wij hadden ze immers tijdens ons gouden EK in hun eigen land een lesje geleerd. In aanloop naar het WK van 1990 vroeg een journalist aan Franz Beckenbauer welk resultaat hij met de Mannschaft dacht te halen. We gaan voor niets minder dan de titel, zij hij. Hoongelach, vooral in Nederland, viel hem ten deel. Een ploeg in zo’n crisistoestand: wat een grootheidswaanzin. Twee maanden later was Duitsland wereldkampioen.

Gelukkig zijn we op het veld al aardig Duits geworden, en scoren ook wij tegenwoordig ook in de laatste minuut de winnende goal. Robben beseft het. Een crisis? Die bezorg je je tegenstander, door hem jezelf niet aan te doen.

Paul van Gessel

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen