Hoofdredactie15 mrt '12 06:27Aangepast op 15 mrt '12 10:07

Column hoofdredactie | Kabinet moet voorbeeld aan AZ nemen

Auteur: Meindert Schut

Het overleg in het Catshuis over een aanvullend regeerakkoord is al bijna net zo spannend als de Nederlandse voetbalcompetitie. Komen ze er uit of toch niet? Wie is straks de grote winnaar en wie de verliezer? Houdt premier Rutte de boel een beetje bij elkaar, of komen er toch nieuwe verkiezingen? De nieuwe leider van de PvdA, wie van de vijf het ook wordt, heeft de afgelopen weken in elk geval genoeg debat training gehad. Die heeft er best zin in.

Zo ver is het nog lang niet. Ruud Lubbers noemde een regeerakkoord ooit 'gestold wantrouwen'. De partijen zijn het lang niet altijd met elkaar eens, maar ze zijn tot elkaar veroordeeld. Ze kunnen niet met elkaar, maar al helemaal niet zonder elkaar. En dus komen ze er wel uit, maar wat levert dat op? Het begrotingstekort beperken is natuurlijk goed, maar er is meer nodig als je wil dat Nederland voor de hoofdprijzen blijft meespelen. 

Wat er dan moet gebeuren kan iedereen, ook de heren in het Catshuis, lezen in een column van Thomas Friedman in The New York Times. Hij beschrijft daarin het wonder van Taiwan. Dat land is niet veel meer dan een kale rots in de oceaan. Het heeft geen olie, geen goud en geen diamanten in de grond. Toch heeft Taiwan op drie andere landen na de grootste financiële reserve ter wereld.

Hoe Taiwan dat heeft geflikt blijkt uit recent onderzoek van de OESO, de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling. De enige grondstof die het land rijk is, zijn de mensen die er wonen. En daar proberen ze dan ook alles uit te halen. In Taiwan vind je geen zesjescultuur. Datzelfde geldt voor landen als Singapore, Finland en Japan. Weinig tot geen grondstoffen, maar wel een zeer hoog opgeleide en intelligente bevolking.

Landen met veel olie hebben, op een paar uitzonderingen zoals Noorwegen na, een laag geschoolde bevolking. Olierijke landen zijn over het algemeen arm aan vernieuwende ideeën. Maar deze les geldt ook voor landen in een economische crisis. Het is verleidelijk om de huidige levensstandaard te behouden door het begrotingstekort te laten oplopen. Maar uit het OESO-onderzoek blijkt dat landen alleen uit een economisch dal kunnen klimmen door de kennis en de vaardigheden van de bevolking te vergroten.

Een voetbalclub als AZ bewijst dit seizoen dat het ook heel goed zonder suikeroom Dirk Scheringa kan. Daar zitten slimme leiders met visie en doorzettingsvermogen. Twee jaar geleden werd de club nog bijna failliet verklaard. Nu is AZ bijna schuldenvrij en kan het zomaar kampioen worden.

Daar is dus slim bezuinigd, precies zoals Verhagen dat graag ziet.

Dus heren in het Catshuis, stap over je eigen partijbelangetje heen en kom met visie. Als dat voor zondag lukt, dan zijn ze net op tijd klaar voor AZ tegen NAC. Kunnen ze ook nog wat van leren, samenspelen bijvoorbeeld.

Meindert Schut

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen