Hoofdredactie28 jul '11 12:22

[28-07] Column van de hoofdredactie: Driedubbel verzekerd

Auteur: Marjan van den Berg

Of ik er het Applecare Protection Plan bij wilde? Dat vroeg de verkoper toen hij me deze week mijn nieuwe Ipad aanreikte. Applecare Protection Plan? Ja, dan mag je zo vaak bellen voor technische ondersteuning als je wilt, en als het ding stuk gaat krijg je meteen een nieuwe. Het zijn allemaal zaken die ik sowieso verwacht als je een duur nieuw apparaat koopt: service heette dat ooit.

Apple is niet de enige die het doet. Van elke koelkast, wasmachine of staafmixer kun je de normale garantie van een jaar verlengen naar twee, drie of zelfs vijf jaar. Want je weet het nooit. En wij Nederlanders zijn gewillige afnemers van dit soort volstrekt overbodige dubbelop-verzekeringen.
Want apparaten gaan niet meer zo snel stuk, en zijn bovendien door de Chinese handjes zo goedkoop dat zelfs een tv is verworden tot wegwerpproduct. Elk jaar komt bovendien een betere, plattere of grotere op de markt: dáár ben je hoe dan ook van verzekerd. Je zou blij moeten zijn als ie stuk gaat. En toch willen we en masse vijf jaar omruilgarantie.
Aanstaande zaterdag sluiten we weer allemaal aan in de file naar Lyon. Camping al in januari geboekt, anders is ie vol, en de achterbak gevuld met aardappelen en pindakaas, want je weet het nooit. Bij de grens met België nog even de ANWB-caravantest ondergaan, dat geeft een zeker gevoel. De auto is met het lidmaatschap van de wegenwacht, een reisverzekering en de dekking van leasemaatschappij waarschijnlijk driedubbel verzekerd.
Laatst sprak ik iemand van 30. Ze had een uitvaartverzekering. Vol overtuiging, want het kostte maar € 2 per maand. Vijftig jaar premie betalen, want stel je voor dat we straks geen kist kunnen betalen.
Het pensioenakkoord, ook zo iets, dreigt getorpedeerd te worden omdat het eindresultaat onzeker is. En daar kunnen we niet tegen. Dat pensioen niets meer is dan via een omweg beleggen, wat dus per definitie onzekerheid meebrengt, daar willen de meesten niet aan. Veiligheid, in de comfort zone.
En zo zijn we het zwaarst verzekerde volk ter wereld dat tweemaal zoveel premie betaalt als onze buren. Zo weten we dat 90 procent van de werknemers droomt van ondernemen, terwijl slechts 10 procent het durft. We betalen ons blauw voor een stelsel van sociale zekerheid. En worden opgewonden als we daar wat van af willen pellen.
We willen zekerheid. Veranderingen vinden we vervelend, of het nou om de campingkeuze of om het werk gaat. Er zijn boekenkasten vol geschreven over verandermanagement, want aan angst valt geld te verdienen. Terwijl de oude Grieken al wisten dat je in de verandering je doel vindt.
Ik heb het Apple Care Protection Plan niet afgesloten. En hij doet het nu al twee dagen feilloos. En weet je, als je gewoon wat minder verzekeringen afsluit, heb je er met het geld dat je bespaart ieder jaar één gratis. Kijk, dat zijn nog eens leuke zekerheden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen